Index Vakbarát Hírportál

Rossz hír a nyugdíjasoknak: sok idősotthonban árat kell emelni

2023. január 24., kedd 14:07

Sok esetben árat kell emelniük az idősotthonoknak, mert másképp nem bírják kigazdálkodni az élelmiszer- és gyógyszerárak emelkedése, valamint az energiaválság miatt megnőtt költségeket.

A Népszava a fővárosban és a környékén lévő idősotthonok vezetőinél érdeklődött arról, miként alakultak az árak az utóbbi hónapokban. A lap szerint rengeteg nyugdíjas van a várólistákon,

NÉHA ÉVEKET KELL VÁRNIUK ARRA, MIRE BEKERÜLHETNEK AZ OTTHONBA.

Azokat, akiket a legnehezebb gondozni (demenciában szenvedők, mozgássérültek, alzheimeresek stb.) szinte egyáltalán nem tudják már elhelyezni. 

„Egyszerűen borzalom, komolyan mondom, nem tudom, mi lesz az idősekkel” – mondta az egyik idősotthon vezetője, aki szerint a hozzátartozók már egyre nehezebben tudják kifizetni a havi térítési díjakat. Az intézményvezető arra is panaszkodott, hogy hiába keres ápolónőt, takarítónőt, konyhalányt, szakácsot, a hirdetésre nem jelentkezik senki – szerinte azért, mert nagyon sokan mennek dolgozni a környező országokba.

Egy másik, veresegyházi idősotthonban arról beszéltek, hogy muszáj volt a napi 6400 forintról 8050 forintra emelni a díjukat, mert másképp nem tudják kigazdálkodni a fűtést. Nagyon sok kisnyugdíjas van, nekik általában a gyerekeik vállalják a többletbefizetést. Ezért cserébe lakóik teljes ellátást, 24 órás nővérfelügyeletet kapnak, és a gyógyszerek egy részét is az intézmény állja – vázolta. 

A Népszava szerint jellemzően a fentinél azért olcsóbb térítési díjakat kell fizetni az idősotthonokban (és persze szolgáltatásból is kevesebb van): többnyire napi 3300 és 5500 forint között mozog az összeg értéke. 

(Borítókép: Patrick Landmann / Getty Images)

Rovatok