Index Vakbarát Hírportál

Váratlan dolog történt Magyarország természeti kincsével

2023. január 24., kedd 19:11

A januári csapadékos időjárás következtében tavasz helyett már most víz tör fel a Vöröskői-alsó-forrásból, amely hosszú idő után kezdett újra működni.

A Vöröskő-forrás egy időszakosan aktív karsztforrás. Működését annak köszönheti, hogy a Bükk-vidék területén lehulló csapadék mintegy 20-36 százaléka a mészkő repedésein keresztül beszivárog a karsztvizeket gyűjtő rétegek szintjére, majd onnan a föld alatt eljut arra a pontra, ahol felszínre tör mint forrás.

Ez általában a március közepe és április közötti időszakban szokott bekövetkezni, adott esetben pedig akár nyár közepéig is aktívak maradhatnak a források.

A 2022-es aszály miatt a forrás tavasszal nem lépett működésbe. A csapadékos időjárásnak és az eddig többnyire enyhe télnek köszönhetően azonban a karsztvíz elérte a forrás működéséhez szükséges szintet.

Amennyiben a csapadék megszűnik vagy a hideg idő miatt hó formájában fog leesni, néhány héten belül fokozatos hozamcsökkenés mellett az időszakos források elapadhatnak – írja az Időkép.

Rovatok