Index Vakbarát Hírportál

Figyelmeztet a szakértő, még nem szabadultunk meg a tridémiától

2023. január 25., szerda 06:39

A tridémia jelenleg is itt van Magyarországon, ami azt jelenti, három vírus okoz egyidejűleg légzőszervi fertőzéseket: a koronavírus, az óriássejtes vírus és az influenzavírusok, mondta Rusvai Miklós állatorvos, virológiai az ATV Start című műsorában.

A klinikai tünetek alapján nehéz megkülönböztetni tesztek nélkül a vírusokat, tette hozzá a szakértő.

„Azért fontos, hogy milyen típusok okozzák az aktuális influenzajárványt, mert az jelzi a virológusoknak, mennyire sikerült összehozni a vakcinát a megbetegedés ellen, az idei nagyon jól sikerült” – mondta a virológus, aki szerint a magyar lakosság alulvakcinázott az influenza tekintetében.

Rusvai Miklós a kínai helyzetről is szót ejtett. Az ottani egészségügyi hatóságok szerint az elmúlt másfél hónapban a lakosság 70-80 százaléka átfertőződött, ennek ellenére 100 ezer alatti halálesetről számolnak be. A virológus szerint ez nem irreális, mivel a vírus kórokozó képessége jelentősen gyengült.

Az ázsiai országban az elmúlt hetekben drasztikusan növekedett a Covid-fertőzöttek száma, miután a kínai egészségügyi hatóságok feloldották a szigorú járványügyi korlátozásokat.

Kína csak azokat a Covid-pácienseket tartja nyilván, akik légzési elégtelenségben haltak meg. Az Egészségügyi Világszervezet élesen bírálta a koronavírushoz kapcsolódó halálesetek nagyon szűk definícióját Kínában, és arra figyelmeztetett, hogy a hivatalos statisztikák nem mutatják a járvány valódi hatását.

A WHO egészségügyi vészhelyzetekért felelős ügyvezető igazgatója, Mike Ryan azt mondta, hogy a Kína által közzétett számok „alulreprezentálják a betegség valódi hatását” a halálesetek tekintetében.

(Borítókép: Stiller Ákos / Bloomberg / Getty Images) 

Rovatok