Index Vakbarát Hírportál

Simán elutasították Hadházy Ákos kormánypropagandát kifogásoló beadványát

2023. január 26., csütörtök 17:45

A Nemzeti Választási Bizottság a kifogást érdemi vizsgálat nélkül utasította el. A beadványozó politikus az Európai Unió Bírósága állásfoglalását szeretné kieszközölni.

Simán lesöpörte az asztalról a Nemzeti Választási Bizottság a mai ülésén Hadházy Ákos legutóbbi beadványát, amelyben a kormány szabad választói akaratot befolyásoló plakátkampányát kifogásolta. Úgy vélte, ezzel az állam megsérti a szabad választásokhoz fűződő jogot, de a politikai és más vélemény alapján való megkülönböztetés nélküli bánásmódhoz való jogukat is.

Hasonló tartalommal már korábban is megkereste az NVB-t, amit  a zuglói független országgyűlési képviselő szerint – azzal utasítottak el, hogy az épp akkor zajló nemzeti konzultációs kampány elemeinek elbírálására nincs hatáskörük.

Hadházy Ákos szerint ez a legfrissebb beadványa esetén már nem lehet érv, hiszen a nemzeti konzultáció lezárult, a kifogásolt kormányzati plakátkampány azonban folytatódik, ami azt bizonyítja, hogy továbbra is közpénzből akarják befolyásolni a választói akaratot. 

Azt akarták elérni, hogy az NVB állapítsa meg a jogsértést és tiltsa el a kormányt a további jogsértő tevékenységtől. 

A politikus az Indexnek azt mondta, hogy a Kúriához fordulnak azt indítványozva, hogy a testület kérje az ügyben az Európai Unió Bírósága állásfoglalását. Álláspontja szerint ugyanis a választások tisztaságát nem csak kampányidőszakban lehet megsérteni.

A NVB oldalán megjelent határozatban a bizottság viszont úgy fogalmaz: „Kitűzött választás és ebből kifolyólag kampányidőszak hiányában egyetlen választási bizottság, így a Nemzeti Választási Bizottság sem rendelkezik hatáskörrel. A kitűzött választási és a választási eljárásról szóló törvény (Ve.) szerinti kampányidőszak mint kettős feltétel hiánya eleve kizárja azt, hogy a Nemzeti Választási Bizottság a kormány tevékenységét a Ve. alapján vizsgálata tárgyává tegye.”

(Borítókép: Hadházy Ákos 2022. november 4-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok