Index Vakbarát Hírportál

Vegyes fogadtatása volt a magyar katonákat érintő kormányzati döntésnek

2023. január 26., csütörtök 15:08

Nem nyerte el mindenki tetszését a Magyar Honvédségnél bevezetett úgynevezett honvédelmi szolgálati juttatás, melynek célja, hogy a magyar hadseregben végbemenjen egy fiatalítási folyamat.

Sok még a tisztázatlan kérdés a juttatás körül, a kormányrendeletnek összességében vegyes volt a fogadtatása. A határozat értelmében elküldhetik a honvédségtől azt, aki elmúlt 45 éves, és legalább 25 évet töltött tényleges szolgálati viszonyban. Sajtóértesülés szerint eddig a legfelsőbb vezetésből küldtek el valamivel több mint száz főt, az alezredesi és ennél magasabb rangfokozatúak közül, de a pontos szám egyelőre nem ismert.

Azt, akit elküldenek az állományból, utolsó illetményük 70 százalékát is megkaphatják honvédelmi juttatás formájában. Az viszont nem világos, hogy az összeg bruttó vagy nettó, vagyis terheli-e személyi jövedelemadó, illetve társadalombiztosítási járulék. A Napi.hu úgy értesült, hogy maga a juttatás a legtöbb érintettnél meglehetősen magas összegű, mivel a honvédségnél havonta akár több mint egymillió forintos fizetést kaptak.

A miniszter szerint Magyarország biztonságát garantálja a fiatalítási folyamat

Akik szolgálati lakásban laknak, továbbra is jogosultak lesznek a használatára, szerződésük határozatlan időre módosul, ez pluszkedvezményt jelent az érintettek számára. A kiemelt honvédségi egészségügyi ellátásról sem kell lemondaniuk azoknak, akiket a nyugdíj előtt elküldenek. A juttatás viszont feszültséget generálhat azok körében, akik korábban távoztak, és juttatásuk jóval alacsonyabb, mint a jelenlegi kormányrendelettel leszerelőké.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a honvedelem.hu-nak elmondta: Magyarország biztonságának érdekében megindult a fiatalítási folyamat a Magyar Honvédségben, hogy utat nyissanak azoknak a nyelveket beszélő, NATO-s képzési, illetve missziós tapasztalatokat szerzett, fizikai állóképesség tekintetében kimagasló fiatal parancsnokoknak, akik a leginkább alkalmasak lesznek a modern haditechnikai eszközök és harceljárások alkalmazására

„A mostani háborús helyzet arra figyelmeztet, hogy a békéhez erő kell, az erőhöz pedig modern, ütőképes honvédség” – fűzte hozzá a tárcavezető.

Rovatok