Index Vakbarát Hírportál

Levelet írt a PDSZ-nek Maruzsa Zoltán, erről lesz szó a sztrájktárgyaláson

2023. január 26., csütörtök 11:43

Január 26-án 15 órai kezdettel ismét egy asztalhoz ül a két nagy pedagógus-szakszervezet és Maruzsa Zoltán. A köznevelési államtitkár szerda este levélben tájékoztatta a PDSZ-t arról, hogy mi az, ami a sztrájkköveteléseken túl is szóba kerülhet.

Január 20-án levélben fordult Maruzsa Zoltánhoz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Ebben az érdekvédők azt kérték a köznevelésért felelős államtitkártól, hogy a január 26-ai sztrájktárgyalásig küldje el, mit tervez a kormány a bérrendszer átalakítása és az új teljesítményértékelő rendszer bevezetése ügyében.

A politikus végül január 25-én este válaszolt a szakszervezetnek, levelében rögtön leszögezte, hogy a megküldött anyagokkal kapcsolatban egészen pontosan csak azt vállalta, hogy azokat az igazgatási szünet után elküldi.

A kormány ügyrendje szerint már egyeztetésre küldhető anyagokat természetesen meg fogjuk küldeni, a szakszervezetek a társadalmi egyeztetésbe be lesznek vonva, egyes koncepcionális kérdésekről előzetesen, a normaszövegek egyeztetése előtt is tudunk beszélni

– írta.

Kiemelte ugyanakkor, hogy az előterjesztések egy részét csak a napokban tárgyalják a kormányzati döntéshozók, így a mostani egyeztetésen egyelőre csak a teljesítményértékelés, minősítés és a tanfelügyelet összehangolásáról készített koncepcionális anyagot tudják átbeszélni – a sztrájkköveteléseken túl.

A normaszöveg-javaslatok, előterjesztések sem váratnak már sokáig magukra

– hangsúlyozta.

Mint ismert, a Belügyminisztérium egy új rendszerszintű, éves belső teljesítményértékelés bevezetését tervezi a nevelési-oktatási intézményekben, a részletekről itt írtunk korábban.

Az új típusú bérrendszerről Pintér Sándor belügyminiszter először a köznevelési konzultáción beszélt, kapcsolódó cikkünket itt tekintheti meg.

(Borítókép: Maruzsa Zoltán 2021. július 9-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok