Index Vakbarát Hírportál

Betiltották a tokenes repoharakat a terézvárosi önkormányzati rendezvényeken

2023. január 26., csütörtök 15:33

Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere közösségi oldalán számolt be arról, hogy az önkormányzati rendezvényeken betiltották a tokenes repoharakat, és ezentúl csak olyanok használatát engedik, amelynek árát száz százalékban visszakapja a fogyasztó.

Mint írja, a többször használatos műanyag poharak, a repoharak zöldmegoldásként tűntek fel a fesztiválokon, egyéb rendezvényeken, és általában fizetni kellett értük, de ha a poharat visszavitték, a vásárlók visszakapták a pohár teljes árát.

Ma már néhány kivételtől eltekintve a repoharas rendszer nem a környezet védelmét, hanem csak a cégek és a vendéglátóhelyek érdekeit szolgálja

– fogalmazott Soproni Tamás, hozzátéve, hogy a tokenes vagy kuponos megoldás, a pohár árának részbeni visszafizetése valójában a termék árát növeli, a fogyasztókkal szemben tisztességtelen, nem ösztönzi a környezettudatos viselkedést, és nem szorítja vissza a műanyagszennyezést sem.

Úgy véli, ez így nem elfogadható, és mindenképp tenni kell az ilyen jellegű lehúzás, környezetszennyezés, hulladékgyártás ellen. 

Ezért Terézvárosban mostantól csak olyan repohárrendszer lehet az önkormányzati intézmények rendezvényein, amiben a repohár leadásakor a teljes vételárat visszafizetik a látogatónak

– szögezte le.

Terézváros polgármestere már korábban is elmondta véleményét a repohárrendszerről, amely szerinte lehúzós torzszülötté vált.

Rovatok