Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely bemutatta, mennyit fizet a főváros az államnak januárban

2023. január 27., péntek 15:38

A főváros nemcsak az adók, járulékok és kötelezően fizetendő hozzájárulás miatt van nehéz helyzetben, de azért is, mert a budapesti kormányzati fejlesztések többségét elvetették. A főpolgármester elkészítette a januári egyenleget.

Méltatlan, igazságtalan, tarthatatlan. Budapest főpolgármestere szerint csak januárban több pénzt kellett a Fővárosi Önkormányzatnak az államkasszába befizetnie, mint amennyit a kormány a Lánchíd felújításának támogatására megígért. Pontosan 348 millió forinttal többet, azaz 6 milliárd 348 millió 716 ezer 784 forintot. 

Az önkormányzati törvényben nevesített, „önként vállalt” feladatai mellett Budapest kötelezően ellátandó feladatokat is végez, amelyekhez a kormánytól kiegészítő normatívát kap. Karácsony Gergely közösségi oldalán ezeket tételesen fel is sorolta:

Az ezekre fordított költségekből vonják le a bérek után fizetett adókat, járulékokat és a szolidaritási hozzájárulás címen befizetett adót. A főpolgármester a januári aktuális egyenleg megvonása után úgy fogalmazott:

nemhogy nem kapunk egy fillért sem a kormánytól, hanem még mi fizetünk 6,348 milliárd forintot,

azt is megjegyezve, hogy a közösségi közlekedésre sem kapják meg a januárra esedékes normatívát a kormánytól. 

Januárra a kormány elméletben 293 millió forinttal járulna hozzá a közvilágításhoz, de ez a pénz az elvonások tükrében virtuális forrás, Budapest az év első hónapjában összességében 1,4 milliárd forintot fizetett áramdíjra. A közvilágítás áramdíja áfaköteles, ezért az 1,1 milliárd forint nettó összeg mellett 300 millió forint egyenesen az államkasszába vándorol.

Ha a kormány ténylegesen adna is pénzt a közvilágításra, és nem venné el egy lendülettel, akkor is az adótartamát fedezné ennek a közszolgáltatásnak.

Nyilvánosságra került egy lista, amelyen az egykori Nemzeti Közlekedési Központ által kidolgozott nyolcvan, túlnyomórészt fővárosi és agglomerációs fejlesztést sorolják fel. A dokumentum ezek jelenlegi helyzetével, illetve azonnali lezárásuk esetén felmerülő esetleges kockázatokról és következményekről tartalmaz részleteket. A jelzett javaslatokhoz képest Lázár János miniszter mindössze nyolc esetben döntött a beruházás folytatása mellett, míg 11 esetben elbizonytalanodott, kérdőjellel jelezve ezt.

E hírt kommentálva a főpolgármester azt írta: „Innen kell továbblépnünk, ezt kell meghaladnunk Budapesten.”

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok