Index Vakbarát Hírportál

Hétmilliós kárt okoztak eddig a fatolvajok

2023. január 27., péntek 17:38 | aznap frissítve

Sok helyen csoportosan vágják ki a fákat Kiskunhalason. A polgármester megtette a feljelentést.

Kiskunhalason is érződik, hogy ezen a télen nem mindenki tud vagy akar fát venni a fűtéshez. Többen felélesztették a csináld magad mozgalmat.

A legtöbb illegális fakivágás a Sáros és a Polgár utca mögött, a Dong-ér völgyi út melletti csatorna zöldterületén történt, csak itt eddig nyolcvanhat darab szil-, fűz- és nyárfa kivágott nyomaira bukkantak, de ez a szám magasabb is lehet, mert a láposabb területekre eddig még nem tudtak bejutni a szakemberek.

Az Erzsébet királyné tér erdős részén tizenhárom darab akácfát vágtak ki, valamint a Határ úti lőtérről is elvittek két akácot. 

A számszerűen regisztrált kivágott és ellopott fák értéke – zöldfelületi értéken, átlag húszéves korral számolva – mintegy hétmillió forint. A mezőőrök és a főkertész is ennél azonban még nagyobbra becsülik az fatolvajok által okozott kárt.

A legtöbb helyen kézifűrésszel és baltával estek neki a fáknak, sok helyen teljes facsoportok tűntek el, amit azóta feltehetően eltüzeltek – mondta a baon.hu-nak Greguss Viktor városi főkertész.

Több helyen látható, hogy a fatolvajok rendszeresen visszajárnak, mert korábban csonkolt fákat is lehetett látni a gyommal benőtt területen.

Száz jogtalanul eltulajdonított fa ügyében Fülöp Róbert polgármester az önkormányzat nevében feljelentést tett a Kiskunhalasi Rendőrkapitányságon.

A Dong-éri út melletti területen a falopáson kívül az újratermelődő, nagy mennyiségű, illegálisan lerakott hulladék is gondot okoz, amelynek eltakarítása újabb milliós nagyságrendű kiadást jelenthet az önkormányzatnak. Az illegális hulladéklerakó felszámolása sürgető lenne azért is, mert egyre több helyen patkányinvázió-közeli állapot uralkodik a környék utcáin.

(Borítókép: Sóki Tamás / Index)

Rovatok