Index Vakbarát Hírportál

Prőhle Gergely: Magyarországnak is van békeközvetítő potenciálja, amire most szüksége is lehet

2023. január 27., péntek 18:45

Az orosz–ukrán háború európai kilátásairól, Magyarország helyzetéről és a békeközvetítésről is beszélt nemrég egy interjúban Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója.

Magyarországnak nagy szüksége lenne a bizalomépítésre, különösen európai kontextusban. A békeközvetítő szerepre Franciaország lehet a legalkalmasabb – fogalmazott Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója. 

Az egykori berlini magyar nagykövet a Sprit FM Aktuál című műsorában arról beszélt, hogy szerinte Németország belesodródott az ukrajnai háborúba.

A diplomata úgy látja, ennek a következményei egy olyan helyzetben, amikor nem eléggé elítélhető módon az orosz titkosszolgálat Németországon belül is durva akciókat hajtott végre, amikor a német infrastruktúra különböző szabotázsakcióknak van kitéve, és az ilyesfajta jelenlét megvan, az már szerinte nem hidegháború, nem is forró háború, hanem „valami közte lévő, sajátos műfaj”.

„Nincs kezdettől fogva egy olyan koncepció, amire azt lehetne mondani, hogy erre megyünk, ez az irány, hanem egy sodródás figyelhető meg. Ha visszatekintünk a világháborúkra, akkor látszik, hogy ez a sodródás nem vezethet jóra” – tette hozzá Prőhle Gergely.

Az NKE igazgatója abban bízik abban, hogy eljön a pillanat, amikor a felek elismerek, hogy limitálni kellene a frontra küldött emberek számát, bár szerinte az oroszok belátására nehéz lenne fogadásokat kötni.

Prőhle Gergely elmondta, hogy Magyarországnak van egy békeközvetítő potenciálja, ráadásul európai kontextusban nagy szüksége is lenne a bizalomépítésre.

Az egykori nagykövet kijelentette: nem nagyon lát más jelentős hatalmat, amely mindezt fel tudná vállalni, noha Emmanuel Macron francia elnök szerinte próbál békítő, közvetítő szerepbe helyezkedni. Azt is megjegyezte, hogy Nagy-Britannia is próbálkozik ebben a szerepkörben, de ők meglátása szerint „nagyon Ukrajna-pártiak”, és az új miniszterelnök tekintélye sem olyan még, hogy erre alkalmas lenne.

(Borítókép: Soós Lajos / MTI)

Rovatok