Index Vakbarát Hírportál

A Magyar Honvédség lőteréről indították el az eddigi legnagyobb oktatórakétát

2023. január 29., vasárnap 16:45

A Magyar Honvédség lőterén indította el Magyarország eddigi legnagyobb és leggyorsabb oktatócélú kutatórakétáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Aerospace Team versenycsapata. A projekt fő támogatója az NMHH volt.

A Magyar Honvédség hajmáskéri lőterén indította el az eddigi legnagyobb oktatócélú kutatórakétáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Aerospace Team versenycsapata. Az eseményt – amelyre január 26-án került sor – több mint egy éven át tartó munka előzte meg. 

A rakéta fellövése a versenycsapat 2022-es, European Rocketry Challenge versenyrészvételének záróepizódja volt. A biztonságos indítást pedig csak a honvédelem biztosíthatta, ugyanis kizárólag a „0” ponti lőterén adottak a feltételek hozzá. 

A rakéta 3,3 méter hosszú, felszállótömege 27,6 kilogramm, a benne található hajtóanyag pedig 11 kilogramm tömegű. A rakéta várható legnagyobb sebessége 2,2-szeres hangsebesség lesz

– részletezte a paramétereket az indítás előtti köszöntőjében Illyés András, a csapat vezetője, majd hozzátette, hogy a harmincfős csapat több mint 16 ezer munkaórát dolgozott a projekten. 

Az esemény támogatója a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) volt, megvalósulását a hazai légi- és űripar képviselői – egyetemek, kutatóintézetek, cégek és állami szereplők – széleskörűen segítették – írta honlapján a honvédség

Rovatok