Index Vakbarát Hírportál

Felmentették a Honvédkórház Covid-osztályán sebészollóval gyilkoló kínai férfit

2023. január 30., hétfő 14:41

A Fővárosi Törvényszék hétfőn felmentette az emberölés kísérletének vádja alól azt a kínai férfit, aki 2021 tavaszán a Honvédkórház Covid-részlegén az ápolókra és a biztonsági személyzetre támadt, majd az egyik, altatásban fekvő beteget egy sebészollóval halálosan megsebesítette.

A bíróság indoklása szerint a férfi kóros elmeállapotban szenved, ezért nem mérhette fel tettének súlyát, így büntetőjogilag nem vonható felelősségre. Az elkövető minden előzetes jel vagy ok nélkül kezdett támadásba a kórházban, ahová korábban fertőzöttként került be gyógykezelésre.

Döntésekor a bíróság figyelembe vette azokat a szakértői jelentéseket is, amelyek szerint a vádlott eleve meglévő mentális gondjai, illetve a kezeléséhez használt gyógyszerek, eljárások együttesen is okozhatták erőszakos viselkedését.

Ámokfutást rendezett a Covid-osztályon

A vád szerint a férfi 2021. március 13-án betegként feküdt a Honvédkórház intenzív Covid-osztályán, ahol fojtogatott és megütött egy beteget, majd egy másik, altatásban és lélegeztetőgépen lévő pácienst többször megszúrt egy sebészollóval.

A férfi rátámadt két ápolóra és a megfékezésére érkező biztonsági őrökre is, egyiküket meg is sebesítette. Az első megtámadott beteg nyolc napon túl, a biztonsági őr nyolc napon belül gyógyuló, míg 

a megszúrt beteg olyan életveszélyes sebesüléseket szenvedett, hogy az azonnali orvosi beavatkozás ellenére a későbbiekben életét vesztette.

Bár az az ápoló – aki kivédte az elkövető ollós támadását – nem szenvedett sérülést, figyelemmel a támadott testtájékra és az elkövetés eszközére, fennállt nála az akár halálos eredménnyel járó sérülés kockázata is.

Az MTI tájékoztatása szerint a Fővárosi Törvényszék döntésekor mérlegelte azokat az igazságügyi orvosszakértői véleményeket, amelyek szerint tartani lehet attól, hogy a férfi egy egyszerű megfázás, nátha, illetve a hasonló betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek hatására újra beszámíthatatlanná válik, ezért 

a bíróság kényszergyógykezelését rendelte el.

Ezt hathavonta vizsgálják felül a büntetés-végrehajtás szakemberei, akiknek a szakvéleménye alapján ugyancsak a büntetés-végrehajtás bírája rendelheti el az eljárás folytatását vagy leállítását.

Kínában is kezelhetik a jövőben

A bíróság felhívta a figyelmet rá, hogy a későbbiekben lehetőség van arra is, hogy a férfi Kínában folytathassa kényszergyógykezelését, mivel magyarul egyáltalán nem beszél. A férfit az egész büntetőeljárásban, így a hétfői ítélethirdetésen is tolmács segítette, így mindent megértett az elhangzottakból. Sem a nyomozáskor, sem a bírósági tárgyaláson nem kívánt vallomást tenni, hétfőn pedig az utolsó szó jogával sem élt az ítélethirdetés előtt.

A korábban szakácsként dolgozó férfi ellen még régebben több emberen elkövetett, közfeladatot ellátó, illetve védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt emeltek vádat. A büntetőper végén az ügyész a férfi felmentésére és kényszergyógykezelésére tett indítványt. A Fővárosi Törvényszék határozatát az ügyészség és a védelem is elfogadta, így az jogerőre emelkedett.

Rovatok