Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor munkatársa kemény választ adott a dnyiprói polgármesternek

2023. január 30., hétfő 21:35

Nagy János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára egy videóüzenetben reagált Borisz Filatov dnyiprói polgármesternek arra a kirohanására, amelyet a hétvégén intézett Orbán Viktorhoz a miniszterelnök múlt heti megszólalása után.

Orbán Viktor egy múlt heti rendezvényen kiszivárgott részletek szerint arról beszélt, hogy Ukrajna most a „senki földje”, mire az egymillió lakossal rendelkező Dnyipro polgármestere indulatosan válaszolt.

A beszélgetésről azóta több, a helyszínen jelen lévő külföldi újságíró is cikket közölt, de az még mindig nem egyértelmű, hogy pontosan milyen kontextusban hangoztak el az egyes kijelentések. Nagy János úgy véli, hogy Orbán Viktor nem országként nevezte Ukrajnát a „senki földjének”, hanem csak a kelet-ukrajnai frontszakaszról beszélt. 

Polgármester Úr, a magyar miniszterelnök nem az ön hazájára gondolt, hanem arról a frontszakaszról beszélt, ahol brutális és kegyetlen harcok dúlnak. Ha megnézik az ott készült képeket és videófelvételeket, valóban inkább Afganisztánra hasonlítanak

– mondta Nagy János az atv.hu szerint, majd hozzáfűzte: mivel láthatólag kicsi az esély, hogy hamar véget ér a háború Kelet-Ukrajnában, és addig nincs esély arra, hogy újrainduljon az élet, „így azt szomorúan, de joggal nevezhetjük senki földjének”.

A kormánypárti politikus emellett arra kérte a dnyiprói polgármestert, hogy legyen nagyobb tisztelettel Magyarország és annak kormányfője iránt, akire 3 millió magyar szavazott. Hangsúlyozta: a tisztelet csak kölcsönös lehet, és ezt ők is megadják neki, hiszen őt több mint 150 ezer ember választotta Dnyipro polgármesterévé.

Nagy János emellett ferdítésnek nevezte a polgármesternek azt a kijelentést is, miszerint Magyarország történelmileg mindig is a zsarnokok kedvében járt volna.

Mint mondta, szerinte ukrán kollégája is tudhatja, hogy „mennyire nehéz és mennyire kockázatos a nagyhatalmak peremvidékén és a nagyhatalmak folyamatos szorítása alatt egyensúlyozni”. „Tény, hogy nekünk, magyaroknak a XX. században sokszor nem sikerült” – tette hozzá.

Ukrán katonák a Vörös Hadseregben, szobrok a náci kollaboránsoknak 

Az államtitkár arra is kitért, hogy az 1956-os cselekményeket nem bocsátották meg a magyarok, de azt sem felejtették el, hogy az ukrán katonák is ott voltak a Vörös Hadsereg legerősebb egységeiben Budapesten.

Hozzáfűzte: az is helytelen, hogy „egy ideig a nácikkal együttműködő személyeknek állítanak Ukrajna-szerte szobrokat“, akik „zsidó és lengyel állampolgárok kiirtásában vettek részt“. 

A szerénység és a történelem ismerete indokolt lenne

– mondta Nagy János. 

Megérti a lelkiállapotát, de...

A kormánypárti politikus ezután azt mondta: mindezek mellett megérti Borisz Filatovot lelkiállapotát. „Szörnyű dolog lehet mindennap úgy indulni a munkába, hogy városának lakóira halálos bombazápor hull” – fogalmazott, azonban hozzátette, hogy szerinte épp a városvezetőnek kellene erkölcsi és politikai példát mutatnia ebben a helyzetben is. 

Az államtitkár végül utalt arra, hogy Magyarország igyekszik segíteni azzal, hogy menekülteket fogad be, és humanitárius segélyt szállít Kárpátaljára és Ukrajnába. 

Polgármester úr, kérem, mutasson példát. Köszönöm, szpasziba!

– zárta a videót Nagy János. 

(Borítókép: Nagy János 2022. december 9-én. Fotó: Kiss Gábor / MTI)

Rovatok