Index Vakbarát Hírportál

Túl vagyunk az idei év leghidegebb éjszakáján

2023. január 30., hétfő 13:45

Az idei január és egyben az év leghidegebb éjszakáján vagyunk túl. Az eddig tapasztalható enyhébb idő után hajnalban gyötrő mínuszok okoztak nehézséget, volt, ahol a mínusz tizet is megközelítette a hőmérséklet.

Januárban eddig inkább az enyheség és az átlagostól magasabb hőmérséklet volt a jellemző, azonban a hónap végére fordult a kocka. Az észak felől áramló hideg levegő és az éjszakára csökkenő felhőzet, valamint a mérsékelt, gyenge légmozgás együttes hatása révén didergős volt a hajnal – számolt be az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán.

Top 10-es listát közöltek, ahová mínusz 7 fok feletti hőmérséklettel nem is lehetett bekerülni. Mint azt írják,

az élen nem meglepő módon Zabar áll, ahol mínusz 9,4 fokig süllyedt a hőmérséklet. 

Január utolsó éjszakáján már nem ekkora területen és nem ilyen mértékű fagyra kell számítani, hiszen felhősebben kezdődik az éjjel, és az északnyugati szél is erős, viharos lehet. Fagyra leginkább a szélvédett, csökkenő felhőzetű tájakon lehet majd esély.

Berúgta az ajtót a tél

Amint arról már beszámoltunk, hétfő délután egyre több helyen fordulhat elő eső, havas eső, kisebb havazás. Többfelé élénk, erős lesz a nyugati–délnyugati szél, majd este északnyugaton az északnyugatira forduló szelet akár viharos lökések is kísérhetik. Napközben 1 és 7 fok közötti hőmérséklet várható.

Az orvosmeteorológia sok jóval nem kecsegtet a frontérzékenyeknek. A jelentés szerint  hétfőn kettős fronti hatás érvényesül, emiatt fejfájás, migrén, alvászavar, fáradékonyság, dekoncentráltság, bágyadtság, keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is előfordulhat.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras!

(Borítókép:  Komka Péter / MTI)

Rovatok