Index Vakbarát Hírportál

Fokozza az együttműködést Azerbajdzsánnal Magyarország

2023. január 30., hétfő 14:34

Azerbajdzsán elnökével találkozott Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Ilham Alijevet.

Magyarország egy fokozattal feljebb emelte az együttműködés szintjét Azerbajdzsánnal, a kiemelt stratégiai partnerség szintjére – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten.

A kormányfő a Karmelita kolostorban találkozott Ilham Alijev azeri elnökkel. Közös sajtónyilatkozatukban Orbán Viktor kiemelte: azért emelték az együttműködés szintjét, mert mindkét ország jól látja, hogy „nemcsak Európa, hanem az Európával kapcsolatban lévő térségei is a világnak a veszélyek korába léptek”.

A mostani találkozót az különbözteti meg a korábbiaktól, hogy „a nemzetközi viszonyrendszer, amely körülvesz bennünket” sokkal veszélyesebb, mint bármikor korábban – mondta.

Közölte: az energiadiverzifikáció igénye felértékeli Azerbajdzsánt, és üdvözölik, hogy Azerbajdzsán elkötelezte magát az európai energiabiztonság javítása mellett.

Ilham Alijev arról beszélt, hogy jelenleg mindenhol az energiabiztonság a legfontosabb. Országának bőven van energiája, hogy az európai igényeket az elkövetkező száz évben megbízható szállítóként kielégítse – jelentette ki az azeri elnök az MTI szerint.

Mint korábban megírtuk, a miniszterelnök Facebook-oldalán számolt be arról, hogy Ilham Alijev elnökkel tárgyal. A beszélgetés legfontosabb témáját az energia képezte.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök [j] fogadja Ilham Alijev azerbajdzsáni elnököt a Karmelita kolostorban 2023. január 30-án. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)

Rovatok