Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor az EU-ból való kilépéssel viccelődött

2023. január 30., hétfő 09:39

Orbán Viktor miniszterelnök nemrég újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy nem szeretné, ha Magyarország uniós tag lenne. Rod Dreher amerikai újságíró később korrigálta bejegyzését, és mint kiderült: a kormányfő korábban csak viccelt.

Orbán Viktor miniszterelnök nemrég határozott nemmel válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy szeretné-e, ha országa uniós tag lenne. Rod Dreher amerikai újságíró a The American Conservative magazinnál működő blogjában számolt be az elhangzottakról, és az eredeti bejegyzésében még szerepelt a kormányfő tömör válasza. Nem sokkal később átírta a szöveget, e szerint Orbán Viktor számára „fájdalmas” a magyar EU-tagság.

A Népszava megkérdezte Rod Drehert a változtatás okairól, az újságíró a következőket válaszolta a lapnak :

Az eredeti posztban nem magyaráztam el kellőképpen, hogy a miniszterelnök milyen kontextusban tette a megjegyzését. Egyértelműen viccelt, amikor azt mondta, hogy határozottan nem maradna az Európai Unióban. Mosoly futott át az arcán.

Dreher azt is hozzátette, hogy a kormányfőnek az EU-tagságot a munkája miatt el kell viselnie, hiszen Magyarország gazdasága függ ettől. Mint mondta, Orbán Viktor tökéletesen érti, hogy a magyar emberek az EU-ban akarnak lenni, ezért az ő akaratuk szerint fog cselekedni, bármennyire is frusztráló ez számára személy szerint.

Orbán Viktor kijelentéseitől napok óta hangos a sajtó. Mint megírtuk, Afganisztánhoz hasonlította és „senki földjének” nevezte a magyar miniszterelnök Ukrajnát, amikor zárt körben vendégül látott néhány külföldi újságírót, akik a Mathias Corvinus Collegium zárt körű konferenciájára érkeztek. Erre válaszul az ukrán külügyminisztérium bekérette Magyarország kijevi nagykövetét. Később azonban Borisz Filatov, Dnyipro polgármestere is reagált Orbán Viktor szavaira, aki nem fogta vissza magát. Vona Gábor pedig válaszolt is neki az Indexen megjelent publikációjában.

Az MCC konferenciájáról több cikkünkben is beszámoltunk már. Arról pedig, hogy a külföldi vendég előadókkal beszélt Orbán Viktor, korábban a miniszterelnök sajtófőnöke beszélt az MTI-nek

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. december 10-én. Fotó: Thierry Monasse / Getty Images)

Rovatok