Index Vakbarát Hírportál

Puzsér Róbert: Ezt Gyurcsány Ferenc kezdte, de Orbán Viktor fejlesztette tökélyre

2023. január 30., hétfő 20:49

A vidéken élő emberei tömegeit nem engedik felzárkózni, meghagyják a feudalizmusnak – erről beszélt Puzsér Róbert a Spirit FM Önkényes Mérvadó című műsorában.

A kritikus azt kommentálta, hogy nemrég megjelentek a KSH adatai arról, hogy mekkora volt a magyarok keresete vármegyénkénti lebontásban. Mint kiderült, a fővárosban a havi nettó átlagbér 413 ezer forint volt, miközben Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a 240 ezret sem érte el a nettó átlagbér.

Puzsér Róbert ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: amikor pár évtizede azt mondták, a régiók Európája jön el, akkor még nem nagyon lehetett érteni, hogy mit jelent ez. De ma, amikor Szabolcs-Szatmár-Bereg gazdasági szempontból közelebb van Ukrajnához, mint Győr-Moson-Sopron vármegyéhez, már érthető a dolog – mondta, hozzátéve:

ha a fővárost nem számítjuk, megfigyelhető, hogy egy másik országban érzed magad, ha Kelet-Magyarországon vagy Nyugat-Magyarországon jársz.

Puzsér Róbert úgy véli, hogy a fejlődésbeli különbségek még a rendszerváltás korszakára vezethetők vissza, amikor egy  szociális katasztrófa zajlott vidéken. Mint mondta, a magyar politikai osztály – oldaltól függetlenül – a rendszerváltás utáni ország állapotát egy akadálynak, egy feladatnak érezte. 

Később azonban a politikusok egyre inkább rávezették magukat arra, hogy ez nem egy leküzdendő akadály, hanem egy lehetőség:  Puzsér Róbert szerint „már Gyurcsányék elkezdték ezt lehetőségnek látni, aztán ezt Orbán Viktor vitte tovább, és fejlesztette tökélyre”.

Magyarország, a magyar vidék rettenetes állapota nekik egy lehetőség

– mondta a kritikus, aki szerint a vidéki tömegeket direkt nem engedik felzárkózni, és hagyják meg a feudalizmusban.

Puzsér Róbert az Index külsős szerzője is egyben, eddig megjelent írásai ide kattintva érhetők el.

Rovatok