Index Vakbarát Hírportál

Navracsics Tibor: Kiemelt jelentősége lesz a vármegyéknek a fejlesztéspolitikában

2023. január 31., kedd 16:39

A következő négy évben az eddiginél sokkal decentralizáltabb fejlesztéspolitika megvalósítása a cél az európai uniós források tervezésében és felhasználásában – közölte Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter zalaegerszegi sajtótájékoztatóján.

Navracsics Tibor tájékoztatása szerint a területi operatív fejlesztési program új változata, a TOP Plusz mintegy 2000 milliárd forint értékű támogatást biztosít, az összeg felére már az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások alatt kiírták a pályázatokat a nemzeti költségvetés terhére.

Tavaly év végéig 756 milliárd forint felhasználásáról született támogató döntés, idén január végére pedig 492 milliárd forintról a támogatói szerződéseket is megkötötték, míg 445 milliárd forintot előlegként fizettek ki

– mondta a miniszter.

A politikus emlékeztetett, hogy a kormány decemberben állapodott meg az Európai Bizottsággal a helyreállítási és újjáépítési alap mintegy 2500 milliárd forint értékű keretéről.

Ennek nagyjából felét nagy energetikai projektekre költik, amelynek révén „az orosz gázzal kapcsolatos függőségünket egy kicsit oldani tudjuk”, és a megújuló energiák is nagyobb teret kapnak a magyar energiaellátásban. „Ugyanez a forrás szolgál a lakossági energetikai korszerűsítések finanszírozására is” – tette hozzá Navracsics Tibor, aki jelezte, hogy a 2500 milliárd forintos keret negyedét a digitális átátállást, a digitális infrastruktúra fejlesztését segítő projektekre fordítják majd.

Az agrárium kapja a legtöbb forrást

Navracsics Tibor felhívta a figyelmet arra is, hogy mintegy 14 ezer milliárd forintot jelent a kohéziós alapból Magyarország által lehívható európai uniós forrás 2027 végéig. Ebből hozzávetőlegesen 4000 milliárd jut az agrár- és vidékfejlesztési projektekre, illetve mintegy 10 ezer milliárd a korábban is meglévő TOP programok új változataira, amelyek között „újdonság a digitális megújulás operatív program” mintegy 800 milliárd forintos kerettel.

A jövő fejlesztéspolitikájában kiemelt jelentősége lesz a vármegyéknek. Az a cél, hogy lehetőség szerint már a tervezést is decentralizálják, vagyis ne Budapestről, az országos intézmények határozzák meg a fejlesztési irányokat, hanem bevonják a területi szereplőket is

– fogalmazott a területfejlesztési miniszter.

Márciusig kell elfogadni az új programokat

Hozzátette: a TOP Plusz programokban még meg nem pályáztatott, mintegy 1000 milliárd forint összegre várhatóan tavasszal írják ki a pályázatokat. Ehhez arra van szükség, hogy a területi integrált programokat áttervezzék a vármegyék, így az új felhívások révén 211 milliárd forintot biztosítanak a megyei fejlesztésekre, 473 milliárdot pedig a megyei jogú és a kiemelt városokra.

A vármegyékre jutó pályázatok három téma köré csoportosulnak: az aktív turizmus fejlesztésére 63 milliárd, a köznevelési infrastruktúra fejlesztésére 82 milliárd, helyi humánfejlesztésekre pedig 66 milliárd forint összegű pályázati keretre lehet számítani.

Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke elmondta: a vármegyék az Európai Bizottsággal történt megállapodásig előzetes integrált fejlesztési programokat tudtak készíteni, most ezeket igazítják a megállapodásban foglaltakhoz. Márciusra kellene minden vármegyének elfogadnia az új programokat, majd egy újabb kormánydöntéssel indulhatnak a pályázati kiírások.

(Borítókép: Navracsics Tibor 2022. november 24-én. Fotó: Kovács Anikó / MTI)

Rovatok