Index Vakbarát Hírportál

Egymásnak adják a kilincset Orbán Viktor látogatói a Karmelita kolostorban

2023. január 31., kedd 10:13

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert, aki magyar kollégája, Szijjártó Péter meghívására érkezett Budapestre – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden.

A megbeszélésen Magyarország és Törökország kétoldalú kapcsolatainak további megerősítéséről egyeztek meg. Orbán Viktor elmondta: Magyarország elkötelezett a gazdasági kapcsolatok fejlesztése mellett, és mindent megtesz annak érdekében, hogy sikerüljön elérni a 6 milliárd dolláros magyar–török kereskedelmi forgalmat.

A magyar kormányfő szerint Európa nem lehet stabil és biztonságos Törökország stabilitása és biztonsága nélkül. Éppen ezért az Európai Uniónak támogatnia kell Törökországot a migrációs kihívások kezelése során – szögezte le.

Orbán Viktor és Mevlüt Cavusoglu egyetértett abban, hogy a nemzetközi közösségnek az orosz–ukrán háború mielőbbi, békés lezárásáért kellene erőfeszítéseket tennie.

Hétfőn Azerbajdzsán elnökével találkozott a magyar kormányfő

Magyarország egy fokozattal feljebb emelte az együttműködés szintjét Azerbajdzsánnal, a kiemelt stratégiai partnerség szintjére – jelentette be Orbán Viktor  miniszterelnök hétfőn Budapesten.

A kormányfő a Karmelita kolostorban találkozott Ilham Alijev azeri elnökkel. Közös sajtónyilatkozatukban Orbán Viktor kiemelte: azért emelték az együttműködés szintjét, mert mindkét ország jól látja, hogy „nemcsak Európa, hanem az Európával kapcsolatban lévő térségei is a világnak a veszélyek korába léptek”.

Ilham Alijev arról beszélt, hogy jelenleg mindenhol az energiabiztonság a legfontosabb. Országának bőven van energiája, hogy az európai igényeket az elkövetkező száz évben megbízható szállítóként kielégítse – jelentette ki az azeri elnök az MTI szerint.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök [j] fogadja Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert a Karmelita kolostorban 2023. január 31-én. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)

Rovatok