Index Vakbarát Hírportál

Átmeneti otthonban abuzáltak egy ötéves kislányt, megszólalt a kirúgott intézményvezető

2023. február 1., szerda 20:34

Az ágazati belső vizsgálat és az önkormányzati belső ellenőrzés is megállapította a mulasztás tényét az újpesti Aranyhíd Gyermekek Átmeneti Otthonában történtekkel kapcsolatban, a szociális intézmény igazgatója nyilvánvalóan felelőssége teljes tudatában döntött a szakmai vezető rendkívüli felmentéséről – közölte a IV. kerületi önkormányzat szerdán. Az ügyről az elbocsátott intézményvezető adott interjút.

A IV. kerületi önkormányzat közleményében azt írta: 2022. december 11-én feltételezett abúzus történt az otthonban élő egyik kislánnyal. Erről a kislány anyja és az akkor ügyeletes gyermekgondozó haladéktalanul tájékoztatta az intézmény szakmai vezetőjét, ugyanakkor az értesítés napján az esetben érdemi lépés nem történt.

Mint írták: a vezető elmulasztotta, hogy szabályszerűen, a protokollnak megfelelően azonnal eljárjon az ügyben,

például értesítse a nyomozó hatóságot, vagy az ilyenkor mindenképpen szükséges szakszerű egészségügyi ellátást biztosítsa a gyermek számára, vagyis értesítse a mentőket. Hozzátették: a nyomozó hatóságot december 12-én délután értesítették, míg orvosi ellátást 22-én kértek. Felmerült annak gyanúja is, hogy a kislánnyal szembeni szexuális abúzus már jóval korábban, akár 2022 októberétől előfordulhatott.

A közlemény szerint az intézmény szakmai vezetője csak december 22-én, az eset felmerülése után 11 nappal, az ő személyes felelősségét is érintő belső vizsgálat elrendelését követő napon kísérelte meg elvégeztetni a gyermek nőgyógyászati vizsgálatát.

Sérültek a gyermek jogai

Ugyanakkor a kerületi rendőrkapitányság hivatalból rendelt el nyomozást még a bejelentés napján kiskorú gyermek veszélyeztetése bűntett alapos gyanúja miatt. Újpest polgármestere pedig január 10-én belső, önkormányzati vizsgálatot rendelt el az ügyben. Az önkormányzat független belső ellenőre által készített dokumentum egyértelműen alátámasztja a mulasztást:

Az észlelői és vezetői feladatok nem kerültek teljeskörűen végrehajtásra, teljesítésre, a gyermek jogai sérültek, a Módszertan javaslatai, előírásai nem kerültek teljeskörűen betartásra

– idézi a dokumentumot az MTI. Ezt követően az önkormányzat szociális intézményének vezetője nyilvánvalóan felelőssége teljes tudatában, minden körülményt mérlegelve döntött úgy, hogy B. Zita szakmai vezető munkaviszonyát rendkívüli felmentéssel megszünteti.

Kitértek arra is: az intézmény dolgozóinak fele, valamint három, az intézményben dolgozó és ezért közvetlen információkkal rendelkező önkormányzati biztonsági őr aláírással vállalva levélben kérte az önkormányzatot: ne hagyja, hogy rajtuk torolják meg azt, hogy nem hunytak szemet „a kislányt ért vélelmezett bűncselekmény elbagatellizálása felett”.

Törölhették a fájlokat

Közölték továbbá, hogy azóta egy közérdekű bejelentő jegyzőkönyvben nevét vállalva mondta el és állította azt önkormányzat jegyzőjének, hogy az eset kiderülése után az azzal kapcsolatba hozható fájlokat, dokumentumokat töröltek az intézmény használatában lévő laptopról.

Ezt a laptopot a jegyző őrzi, és ha szükséges, a nyomozó hatóság rendelkezésére tudja bocsátani. A jegyzőkönyvet a jegyző hivatalból továbbította a rendőrkapitányságra – olvasható a közleményben.

Megszólalt az elbocsátott vezető

Becker Zita, az intézmény elbocsátott vezetője az RTL Híradónak adott interjút az üggyel kapcsolatban. Elmondása szerint az esetről december 11-én, vasárnap szerzett tudomást, amikor is a kislányt biztonságba helyezték, elkülönítve a társaitól, másnap pedig feljelentést tett a rendőrségen, valamint értesített minden kollégát, akik érintettek voltak az ügyben.

Semmi érdekem sem fűződik ahhoz, hogy eltussoljak bármit is. Azért dolgozom, hogy a gyerekeknek jobb legyen

– fogalmazott Zita, majd hangsúlyozta: a feljelentésben a rendőrség nem rendelt el szakorvosi vizsgálatot, de december 22-én a szülői felügyeletet gyakorló édesanyával elvitték a gyermeket orvoshoz. Azonban tünetek hiánya miatt nem vizsgálták meg.

Egy ötéves gyereket nem fognak nőgyógyászati vizsgálatnak kitenni, ha nincs se panasza, se tünete, mert ez traumatizáló lehet

– tette hozzá az elbocsátott intézményvezető, és azt is elmondta, hogy az anya később ismét elvitte orvoshoz a kislányt, akinél ekkor húgyúti fertőzést állapítottak meg. A nő nem ért egyet az elbocsátásával, szerinte „politikai hírverés miatt lett ő a bűnbak, aki elviszi a balhét”.

Ebben a cikkben a szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

Rovatok