Index Vakbarát Hírportál

Nyomozást folytat a rendőrség egy tankerületi vezetőt érintő ügyben

2023. február 1., szerda 12:02

Sikkasztás és hivatali vesztegetés gyanúja miatt nyomozást folytat a Pest Vármegyei Főügyészség és a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság is egy tankerületi vezetőt érintő ügyben.

A Magyar Narancs arról ír, hogy a Vác és Környéke nevű portál néhány héttel ezelőtt beszámolt egy nyomozásról, miszerint a rendőrség az egyik tankerület vezetője ellen folytat nyomozást sikkasztás és hivatali vesztegetés ügyében.

Mint írják, az érintett vállalkozóktól saját magának kért ingyenmunkavégzést és egyéb ajándékokat azért cserébe, hogy tovább dolgozhassanak vagy beszállíthassanak a felügyelete alá tartozó intézményekbe.

Az eredeti cikk szerint volt egy eset, amikor 700 kilogramm gyümölcsöt kért a tankerületi vezető egy tankerülettel szerződésben álló vállalkozótól, hogy aztán később is sikeresen pályázhasson az iskolagyümölcs-programban történő beszállításra.

Egy másik esetben egy karbantartó vállalkozástól azt kérte, hogy a megbízásokért cserébe „csináljanak meg ezt-azt a családi házán”. A vállalkozó meg is kezdte a munkát, majd abbahagyta, a cég megbízása pedig 2022 áprilisában megszűnt. A lap kereste a rendőrséget, azonban személyiségi jogokra hivatkozva nem válaszoltak a megkeresésre.

Gyanúsított még nem volt meghallgatva

A Magyar Narancs a Pest Vármegyei Főügyészség szóvivőjétől azt a választ kapta, hogy „a megjelölt újságcikk vonatkozásában a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytat eljárást, amely felderítési szakban van. A nyomozó hatóság az eljárási cselekményeket önállóan végzi, gyanúsítottkihallgatásra az ügyben még nem került sor.”

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság részéről a helyettes szóvivő azt közölte, hogy „a korábban hivatkozott közlésben foglaltaknak megfelelő tényállás alapján a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság hivatali vesztegetés és sikkasztás bűncselekmény gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen”.

A Magyar Narancs írásában arra is kitér, hogy a váci lap alapján lehetséges, hogy a Váci Tankerületi Központ vezetőjéről lehet szó, aki bár nem a nyomozással összefüggően, de nevesítve van a cikkben.

A lap végül utolérte a tankerület vezetőjét, aki írásban azt közölte: a rendőrség részéről nem keresték őt, bővebb információkért a hatóságoknál kellene érdeklődni.

Rovatok