Index Vakbarát Hírportál

Feleségével közös számlán közel 14 millió forintos megtakarítása van Orbán Viktornak

2023. február 1., szerda 00:15

Legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint Orbán Viktornak nincs tartozása, a feleségével közös számlán azonban közel 14 millió forintja van.

Nyilvánosak a köztársasági elnök, a kormánytagok, a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatai, amelyeket január 31-ig kellett leadniuk. Az Országgyűlés oldalán elérhető a miniszterelnök vagyonnyilatkozata is.

Tavaly háromszor is nyilatkozott Orbán Viktor a vagyoni helyzetéről: 2022. január 31-ig, majd az országgyűlési választások és az eskütételét követően május 26-án, valamint a rövid életű új vagyonnyilatkozati rendszer keretében augusztus 5-ig.

A parlament 2022. július 19-én igazította a vagyonnyilatkozati rendszert az európai parlamenti gyakorlathoz. Ennek értelmében az új nyilatkozatba már nem kellett feltüntetni az ingatlanokat, a nagy értékű ingóságokat, a megtakarításokat, helyette a jövedelmükről és az érdekeltségeikről kellett számot adniuk a képviselőknek. Az Európai Bizottság elvárásaihoz igazítva azonban ismét módosították, illetve lényegében visszaállították a korábbi vagyonnyilatkozati rendszer szabályait. Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint az oda-vissza táncolásnak a végére a kiindulóhelyzetnél gyengébb átláthatóságot eredményező vagyonnyilatkozati rendszert sikerült összehozni.

Orbán Viktor ingatlanjaiban továbbra sem állt be változás a tavaly január 31-ig és a májusban leadotthoz képest: felerészben tulajdonosa egy 2002 májusában vásárolt XII. kerületi ingatlannak, illetve tulajdonosa a 2013 szeptemberében vásárolt felcsúti házának.

Nagy értékű ingóságokat nem tüntetett fel, tartozása nincs. Orbán Viktor a feleségével, Lévai Anikóval 2002-ben közösen felvett egy 20 millió forintos hitelt, hosszú évekig törlesztette, míg végül a 2022. január 31-ig leadott nyilatkozatában már nem jelent meg.

A korábbi nyilatkozataiban nem volt megtakarítása, a mostaniban azonban hitelintézeti számlakövetelésként fel van tüntetve 13 millió 995 ezer forint (feleségével közös számlán).

Pártelnöki feladatait díjazás nélkül látja el, miniszterelnökként 2019 és 2022 között a havi bruttó 1 millió és 5 millió forint közötti jövedelmi kategóriába tartozott. Országgyűlési képviselőként 2019-ben az 500 ezer és az 1 millió forint közötti jövedelmi kategóriába, 2020 és 2022 között az 1 millió és az 5 millió forinti közötti kategóriába esett.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. április 6-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok