Index Vakbarát Hírportál

Csaknem kétmillió eurós támogatást nyert a BME kutatója

2023. február 1., szerda 15:00

Makk Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szilárdtestfizikával foglalkozó kutatója öt évre csaknem kétmillió eurós (mintegy 778 millió forintos) támogatást nyert az Európai Kutatási Tanács (European Research Council – ERC) Consolidator Grant pályázatán – közölte az egyetem.

Makk Péter, a BME Természettudományi Kar (TTK) Fizikai Intézet Fizika Tanszékének docense a szilárdtestfizika területén a kvantum-számítástudomány kihívásaira választ kereső kutatásaira nyert támogatást.

Az ERC Consolidator Grant pályázata a Horizon Europe keretprogram része. Azok a kutatók nyerhetnek el támogatást a nemzetközi pályázaton, akik már saját kutatócsoporttal és kiemelkedő sikerekkel rendelkeznek, amelyek folytatása újabb világszínvonalú eredményeket ígér – írják.

A közleményben idézik Makk Pétert, aki szerint az ultragyors kvantumszámítógépek megvalósításában jelenleg az információs alapegységek, úgynevezett qubitek információvesztése a legnagyobb kihívás. E probléma megoldásához olyan anyagokra van szükség, amelyekben az elektronok erősen kölcsönhatnak egymással, és a bennük létrehozott qubiteknek belső, úgynevezett topologikus védelmük van – írja az MTI.

„A kétdimenziós, egyetlen atomsorból álló anyagok nagy szerephez juthatnak a kvantum-számítástudományban. Ha a grafén vagy más kétdimenziós anyagok rétegeit egymásra helyezzük, egy jól meghatározott, »mágikus« forgatási szöggel, a létrejövő anyag tulajdonságai alapvetően megváltoznak: az elektronok közötti erős kölcsönhatás fogja az anyag viselkedését meghatározni, és új, izgalmas tulajdonságok, mint például egzotikus szupravezetés jelenhet meg” – mutat rá Makk Péter. 

„A most induló projektben olyan technikákat fogunk kidolgozni és alkalmazni, amelyek gyökeresen újak ezen a területen. Ezek a kutatások erősen kötődnek a BME-hez, ahol nagy hagyománya van mind az elektronok közötti kölcsönhatás, mind a mágneses és szupravezető anyagok vizsgálatának kísérleti és elméleti szinten is, illetve ezeket a kutatásokat fizikushallgatóink képzésébe is folyamatosan beépítjük” – fűzte hozzá.

2022 őszén Nagy Péter, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar kutatója nyert el ERC-pályázatot, az ERC Starting Grant támogatását, a kategória egyetlen hazai támogatottjaként.

Rovatok