Index Vakbarát Hírportál

Németh Szilárd a nyugdíjas éveire készül, Kocsis Máté egy festményt szorongat

2023. február 1., szerda 04:05

Január 31-én éjfélkor közzétették az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatait is, cikkünkben több kormánypárti politikus anyagi helyzetét foglaltuk össze.

Orbán Viktor miniszterelnök legfrissebb vagyonnyilatkozatáról itt számoltunk be, a minisztereket ebben az anyagunkban gyűjtöttük össze, és Novák Katalin köztársasági elnök bevallásával isfoglalkoztunk.

Kocsis Máté, a műkedvelő

A 683 négyzetméteres VIII. kerületi ingatlana (lakóház udvarral) valószínűleg még megvan a Fidesz frakcióvezetőjének, azonban ezt az idei vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel (nem is kötelező). Más ingatlanja nincs, saját kocsival sem rendelkezik. Szász Endre Paragrafus című festménye továbbra is megvan.

Folyószámlán és készpénzben tartott pénze tovább nőtt: a 2020-as duplázást követően összes pénze a tavalyi 31 millióról 68,8 millióra hízott, amelyből 28 millió forint a korábbi családon belüli tartozás kiegyenlítéséből származik. Egyéb tartozása pedig nincs.

Országgyűlési képviselőként kapott havi bruttó 2,4 milliója mellett családi vállalkozásából is van jövedelme, ami a kettes jövedelmi kategóriába esik, azaz havi bruttó 200 001 és 500 000 forint közé esik.

Kövér László, a csendes nyilatkozó

A házelnök ezúttal sem árult el sokat, tavalyi vagyonnyilatkozatában szerepelt egy 143 négyzetméteres szigetszentmiklósi családi ház, amely a legfrissebb vagyonnyilatkozatából kikerült. 2014-ben vásárolt Škoda Superbje továbbra is megvan. Hitelintézeti számlakövetelése 5 millió 683 ezer forint és 143 888 forintnyi devizát tart. Hiteltartozása kezességből ered, amelynek értéke 8 millió 943 ezer forint. Az Országgyűléstől kapott 9,1 millió értékű Škodáját (amely szintén egy Superb) viszont 2021 végén már nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában.

Menczer Tamás növelte megtakarításait 

Az idei vagyonnyilatkozata alapján a külgazdasági és külügyminisztérium államtitkára felerészt tulajdonosa egy Budakeszin fekvő 143 négyzetméteres lakóháznak és egy kisebb méretű, 25 négyzetméteres siófoki üdülőháznak is, melynek a negyedét még 1996-ban örökölte. Egy bajai 46 négyzetméteres lakás kizárólagos tulajdonosa, amelyet ajándékozással kapott. A korábbi vagyonnyilatkozatához képest egyetlen változás történt, mégpedig a folyószámláján lévő 10 millió forint 12 és fél millióra gyarapodott.

Németh Szilárd a nyugdíjas éveire készül

A vagyonnyilatkozata alapján ugyanaz a két XXI. kerületi ingatlan és egy 960 négyzetméteres gyümölcsös van Németh Szilárd nevén, mint tavaly május végén. A nagyobb, 539 négyzetméteres ingatlannak felerészben tulajdonosa, a kisebb, 64 négyzetméteres lakóháznak pedig negyedrészben.  

Növelte a hosszú távú öngondoskodásra fordított összeget, a korábbi 199 ezer forint helyett most negyedévente 205 ezer forintot fordít nyugdíjcélú megtakarításra. Biztosítási kötvénybe a tavalyi 163 ezer forint helyett idén 173 ezer forintot pakol. 

A tavalyi vagyonnyilatkozatában még 14,2 millió forintja volt a bankszámláján, ez januárra 13,4 millióra apadt. Más szerződés alapján fennálló pénzkövetelésként 3,3 millió forintot tüntetett fel a politikus.

A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztosként bruttó 1–5 millió forint közötti fizetést kap.

Rétvári Bence bevásárolt állampapírból

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára egy XI. kerületi ingatlan tulajdonosa és felerészben rendelkezik egy balatonkenesei lakóház felett is. Idén nem vett új ingatlant, viszont a tavalyi 9 milliós állampapír-állományát megduplázta, az idei vagyonnyilatkozatában már 18 millió forintnyi államkötvény van a nevén. A bankszámláján változatlanul 8 millió forint hever.

Dömötör Csaba: 55 milliós hitele van

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára Vácon egy 64 négyzetméteres lakás, valamint egy 177 négyzetméteres családi ház 50 százalékos tulajdonosa. Dömötör Csaba egy Peugeot 5008-as személyautót birtokol, valamint két és fél milliós banki megtakarítása van. Államtitkárként havonta 1 és 5 millió forint között keres, ugyanakkor 55 milliós hiteltartozása van.

Kubatov Gábor: régi autók és CD-gyűjtemény

A Fidesz frakcióvezető-helyettesének összesen 5 autó van a nevén, többnyire oldtimer, illetve veterán gépjárművek. Kubatov Gábornak csupán egy 30 négyzetméteres Veszprém megyei üdülője van, amit felerészben tulajdonol. Ezenkívül egy körülbelül 1000 darabból álló CD-gyűjteménye és egy 20 és fél milliós megtakarítása van. A képviselő egy 18 és fél milliós hitelhez vállalt kezességet, amit vagyonnyilatkozatában fel is tüntetett.

Kósa Lajos: BMW motorok és hibás nyilatkozat

A Fidesz képviselőjének Budakeszin egy szolgalmi és egy kivett útban, valamint egy 3565 négyzetméteres építési telekben van tulajdonrésze. Debrecen egykori polgármesterének szülővárosában egy 3876 négyzetméteres zártkerti művelésből kivett földterülete, valamint egy 300 négyzetméteres családi háza van, amit felerészben birtokol. Ezenkívül Szamosszegen egy két és fél hektáros szántója van.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese három BMW motorral büszkélkedhet, valamit egynegyed mértékben tulajdonol egy orrkiülős motorcsónakot. A képviselőnek mintegy 4 millió forintos megtakarítása van, ugyanakkor adóstárs egy 115 milliós építési kölcsönben. Ezenkívül magánszemélyeknek 10 millió forinttal tartozik. Kósa Lajosnak több tisztsége is van, de ezekből nem származik bevétele. Sőt, a képviselő elfelejtette feltüntetni, hogy parlamenti képviselő, ami után illetmény jár.

Hollik István: se autó, se műtárgyak

A Fidesz kommunikációs igazgatójának Budapesten az I. kerületben egy 57 négyzetméteres lakása van, amit felerészben birtokol. Több mint 13 millió forint értékben vannak részvényei, ugyanakkor 12 millió forintot meghaladó hitele is van. Se autók, se műtárgyak, se földek. Országgyűlési képviselőként és kormánybiztosként az illetménye 1 és 5 millió forint közé esik.

Simicskó István: a képviselő, aki értékpapírokban utazik

A KDNP frakcióvezetője szüleitől örökölt egy családi házat Budapest II. kerületében, amelynek 100 százalékos tulajdonosa. Simicskó István nevén egy Ford Focus személygépkocsi van, amit még 2009-ben vásárolt. A képviselő láthatóan az értékpapírokat preferálja: 37,2 millió forintot állampapírokba, 33,3 milliót OTP befektetési jegybe és 8,9 milliót OTP- és Richter-részvényekbe fektette be. Ezenfelül 6 millió forint készpénze van. A vagyonnyilatkozatából látszik, hogy sporttisztségei után egy fillért sem vesz fel, ugyanakkor elfelejtette feltüntetni képviselői státuszát és illetményét.

Államtitkárként bruttó 1–5 millió forint közötti fizetést kap havonta.  

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok