Index Vakbarát Hírportál

Potyára költöztették ki a ferencvárosi idősotthonból a lakókat

2023. február 2., csütörtök 11:01

Nemrég egy tervezett kormányzati beruházás miatt a Fővárosi Közgyűlés eladta a Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona épületét, és ki kellett költözniük a lakóknak. Időközben viszont a gazdasági helyzet miatt minden olyan állami finanszírozású projektet felfüggesztettek, amelynek a kivitelezése még nem kezdődött el, így a ferencvárosi épületből is hiába költöztek ki a lakók.

A magyar kormány még 2018-ban döntött úgy, hogy megvásárolja a Knézits utcában lévő ferencvárosi épületet, amiben a fővárosi Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona is működött, és felkérték a városvezetést, hogy költöztessék át a lakókat máshová.

A kormány az épületet a Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrumnak vásárolta, amelyet azután a Semmelweis Egyetem vagyonkezelésébe adtak volna. Az egyetem sürgette is az eladást, mivel minél előbb ki akarták írni a közbeszerzést.

Időközben azonban a háború és a válság közbeszólt, és Lázár János építési és közlekedési miniszter javaslatára minden olyan állami finanszírozású projektet felfüggesztettek, amelynek a kivitelezése még nem kezdődött el. Ennek értelmében a ferencvárosi épületből hiába költöztették ki a lakókat, hiszen az odatervezett kormányzati beruházást egyelőre felfüggesztették – írja a Népszava.

Bősz Anett kulturális és szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes a lapnak úgy nyilatkozott,

a Fővárosi Közgyűlés a nyár végén döntött az ingatlan eladásáról, mivel az épület kazánja olyan rossz állapotban volt, hogy felújítani, megjavítani nem volt érdemes.

Azt is elmondta, hogy az 50 férőhelyes kastélyépületben működő otthonban addigra már csak 38 idős ember élt, és mindannyiuk számára Budapesten kerestek férőhelyet.

Később kiderült, végül az egyetem vált az érintett ingatlanállomány tulajdonosává, és arra nem volt szükség, hogy a magyar állam vásárolja meg. Emellett az egyetem közölte, a beruházás előkészítését folytatják, és kiemelt projektjüknek tekintik a Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrum megvalósítását.

Rovatok