Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter az amerikai nagykövetnek: Teljesen érdektelen, mit gondol

2023. február 2., csütörtök 16:11

„Az Egyesült Államok budapesti nagykövetének nyilatkozataival kapcsolatban azt tudom mondani, teljesen érdektelen, hogy mit gondol ő vagy bármely más nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mert semmi köze nincsen hozzá” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor az ATV David Pressmanról kérdezte.

A nagykövet a Politicónak nyilatkozva bírálta az Orbán-kabinet tagjait: szerinte a magyar politikusok gyakran beszélnek a béke előmozdításáról, de az uniós szankciók ellenzésétől kezdve az orosz tűzszüneti javaslatokig továbbra is a Vlagyimir Putyin orosz elnök által támogatott nézeteket hangoztatják. Pressman amerikai nagykövet arról is beszélt, nem érti, miért szolgálja az Magyarország érdekeit, ha orosz oligarchákat véd a magyar kormány.

Szijjártó Péter most úgy fogalmazott, a nagykövetnek nem dolga beleszólni Magyarország belügyeibe.

„Ha arra kívánja felhasználni a magyarországi tartózkodását, hogy minősítgesse a magyar emberek által elég egyértelmű többséggel megválasztott, a magyar emberek felhatalmazását bíró kormány tevékenységét, akkor nagyon nehéz dolga lesz abban a tekintetben, hogy a két ország közötti együttműködés javítása érdekében eredményesen dolgozzon” – fejtette ki a külgazdasági és külügyminiszter az ATV szerint.

„Senki se mondja meg a magyaroknak kívülről, hogyan éljenek”

A tárcavezető az ATV kérdésére hangsúlyozta, hogy Magyarország egy szuverén ország. „Nekünk senki nem mondhatja meg kívülről, hogy miképp éljünk. Nem kormányzókat meg nem helytartókat fogadunk, akiket, feltételezem, azért küldenének ide, hogy megmondják nekünk, hogy mi hogy éljünk a saját hazánkban. Annak a korszaknak már vége van” – tette hozzá a politikus.

Szijjártó Péter szerint a magyar embereknek kell eldönteniük, „hogy a kormány jól dolgozik-e, vagy sem, elégedettek-e vele, vagy sem, és akkor a soron következő parlamenti választáson kifejezhetik az akaratukat”.

„Megértjük, hogy voltak olyan külső próbálkozások, hogy Magyarországnak olyan kormánya legyen, amely nem magyar érdekeket képvisel, de a próbálkozás nem jött be” – mondta a miniszter, utalva a Márki-Zay Péteréknek juttatott milliárdos forrásokra.

(Borítókép: Szijjártó Péter. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok