Index Vakbarát Hírportál

Kiadták a figyelmeztetést, több vármegyében is viharos szél lesz

2023. február 2., csütörtök 06:13

Csütörtökön is többfelé alakulhatnak ki futó záporok, helyenként hózáporok és hódarazáporok is. A nyugatias szelet sokfelé élénk, erős lökések kísérhetik, de északon-északnyugaton és az intenzívebb gócok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. A nappali hőmérséklet 5 és 9 fok között alakul.

Csütörtökön a változóan felhős idő mellett több tájegységünkön számíthatunk záporokra, hózáporokra, hódarazáporokra, de kezdetben délnyugaton havas eső, néhol ónos eső is előfordulhat. A nyugati-északnyugati szél sokfelé élénk, erős lesz, a magasabb tájakon egy-egy viharos széllökés is előfordulhat – írja az Időkép.

Hajnalban mínusz 4 és 4, kora délután 5 és 9 fok közötti értékekre számíthatunk.

Az orvosmeteorológia szerint csütörtökön gyenge hidegfronti hatás várható, és továbbra is nagy lesz a megfázásveszély. A frontérzékenyeknél görcsös panaszok, fejfájás, vérnyomás-ingadozás, rosszullét egyaránt kialakulhat, de a legmelegebb tájakon migrén is felléphet. A szeles idő tovább fokozhatja a fejfájásos panaszokat, emellett ingerlékenységet, nyugtalanságot is kiválthat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatarok miatt öt vármegyére adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat

Az előrejelzés szerint csütörtökön napközben elsősorban a Dunántúlon és a Tiszántúlon alakulhat ki néhány zivatarcella. A zivatarokhoz jég- és hódarazápor, illetve viharos (60-70, a Dunántúlon akár 80 kilométer per óránál is erősebb) széllökések társulhatnak.

A hét végére tovább csökken a hőmérséklet

Pénteken beborul az ég, és nyugat felől egyre több helyen várható vegyes halmazállapotú csapadék. Nagyobb havazás az északi, északkeleti tájakon alakulhat ki, máshol eső, havas eső hullhat. Több helyen élénk délnyugati szél fog fújni, de késő este sok helyen megerősödik, a Dunántúl északi felén viharossá fokozódik az északnyugati szél. Hajnalban mínusz 5 és 2, napközben 17 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombatra elvonul a csapadék, felszakadozik a felhőzet és túlnyomóan napos időre számíthatunk. A felhőátvonulásokból záporok, hózáporok helyenként kialakulhatnak. Az északi szél napközben sokfelé lesz viharos, de estére veszít erejéből. A szél miatt enyhébb lesz a reggel, mínusz 1, 5 fok várható. Kora délután 28 fokra van kilátás, de a szeles időben jelentősen lecsökken majd hőérzetünk.

Vasárnapra lecsillapodik a szél, már csak a keleti országrészben kell élénk, olykor erős lökésekre készülni. Több órára kisüt a nap, de nyugaton felhősebb marad az ég, és itt napközben hószállingózás, hózáporok, este jelentősebb havazás is kialakulhat. Csípősnek ígérkezik a reggel, mínusz 9 és mínusz 2 fok közé csökken a hőmérséklet, kora délután pedig mínusz 1, 5 fok valószínű.

(Borítókép: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok