Index Vakbarát Hírportál

Előbújtak a medvék, hamarosan érkezhet a tavasz

2023. február 2., csütörtök 15:39

Előbújtak a medvék csütörtökön a Szegedi Vadasparkban, és bár szikrázó napsütés fogadta őket, nem mentek vissza a medveházba. A néphiedelem szerint ha a medvék nem ijednek meg ilyenkor az árnyékuktól, akkor hamarosan tavaszodni kezd.

A Szegedi Vadasparkban 2015 óta gondoznak barna medvéket (Ursus arctos). Hagyomány, hogy február 2-án medvelest szerveznek. Csütörtök reggel a gondozók kicsit aggódtak, mert a vadaspark két medvéje, Mici és Ursula bevackolta magát a medveház sarkába, és aludt, nem tűnt úgy, mintha előbújnának.

Délelőtt azonban kimásztak a kifutóba, ahol lekváros kenyér, mandarin, alma, körte, szőlő és hal várta őket.

A napsütés ellenére a két nőstény nem ijedt meg az árnyékától, enni kezdett.

A legjobban – a hal mellett – a gyümölcsök ízlettek nekik, amiből a gondozók a tél feliratot rakták ki, így csakhamar a két medve meg is ette a telet.

Az állatok viselkedéséből lehet az időjárás alakulására következtetni

A világ sok kultúrájára jellemző volt, hogy állatok viselkedéséből próbáltak az időjárás alakulására következtetni. Ezek az állatjóslások szájhagyomány útján terjedtek, és sokszor valós tapasztalatokra épültek.

A tavaszkezdő napként is emlegetett február másodikához, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéhez két különböző, állatokhoz kapcsolódó időjárás-előrejelző népi bölcsesség is kötődik. Az egyik szerint Gyertyaszentelő napján inkább a farkas ordítson be az ablakon, mint hogy süssön a nap.

Ugyanis ha ezen a napon szép, enyhe idő van, akkor még sokáig elhúzódik a tél. Ugyanerre a következtetésre jutottak azok is, akik barna medvékhez kötötték megfigyelésüket: ha meglátja az árnyékát, azaz süt a nap, akkor visszabújik, mert még hosszú, kemény tél áll előttünk. Ha azonban odakint csikorgó hideggel szembesül, érzi vagy talán tudja, hogy hamarosan tavaszodni kezd.

A barna medvék – szemben a mókusfélék közé tartozó mormotákkal, amelyeket a vadaspark szomszédos kifutójában gondoznak – valójában a természetben nem alszanak téli álmot, csak rövidebb-hosszabb pihenőt tartanak földbe vájt üregekben, esetleg barlangokban.

Ilyenkor anyagcseréjük és szívverésük is lelassul. Időnként azonban – általában enyhébb, napsütéses időben – kibújnak rejtekükből, és fogyasztanak némi táplálékot, így alakulhatott ki a velük kapcsolatos népi időjárás-előrejelzés – írta az MTI.

Ugyan a medvéket napsütés fogadta, nagyon úgy néz ki, hogy a következő napokban inkább borult időre lehet számítani. Az időjárás-előrejelzést ide kattintva tudja elérni.

Rovatok