Index Vakbarát Hírportál

Strasbourgi ítélet: a magyar állam a felelős egy 22 éves szír fiatal 2016-os haláláért

2023. február 2., csütörtök 19:46

Az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön megerősítette: a magyar hatóságok a felelősek annak a 22 éves szír fiatalnak a haláláért, aki rendőri bántalmazás és erőszakos visszakényszerítés miatt a Tiszába fulladt 2016-ban.

A Magyar Helsinki Bizottság közleményében emlékeztetett, hogy 2016 júniusában egy 22 éves szír férfi meghalt a magyar fegyveres erők erőszakos fellépése miatt.

A férfi a testvérével, unokatestvérével – és egy iraki háromgyerekes családdal – a folyón keresztül próbált bejutni Szerbiából Magyarországra. Partra érkezésükkor a rendőrök kutyákat eresztettek rájuk, könnygázt vetettek be ellenük, és kövekkel dobálták meg őket. Ezután „Go back to Serbia!” felszólításokkal visszakényszerítették őket a folyóba. 

A férfi megsérült, majd a Tiszába fulladt.

Testvére és unokatestvére visszajutott a Tisza szerb oldalára. Az iraki családot ezután kimentették, az édesanyát és gyermekeit kihűlés veszélye miatt kórházban kezelték.

Nem működtettek megfelelő mentési rendszert

A tragédia körülményeit a magyar hatóságok nem vizsgálták ki érdemben. Az élethez való jog sérelme, az embertelen bánásmód és az érdemi vizsgálatok hiánya miatt 

a férfi testvére beperelte Magyarországot az Emberi Jogok Európai Bíróságán,

ahol a magyar eljáráshoz hasonlóan a Magyar Helsinki Bizottság nyújtott jogi képviseletet neki.

A strasbourgi ítélet csütörtök délelőtt született meg. A bíróság kimondta: a magyar hatóságok nem tettek semmit azért, hogy megvédjék egy egyértelműen veszélyben lévő ember életét, nem működtettek megfelelő mentési rendszert egy ismerten veszélyes folyószakaszon, ahol tudták, hogy gyakran kísérelnek meg menekülők átkelni, és a konkrét esetben sem tettek meg minden elvárhatót a bajba került férfi kimentése érdekében.

A bíróság szerint nem történt semmilyen felderítés

Azt is az Egyezménybe ütközőnek találta a bíróság, hogy a nyomozó hatóság nem végezte megfelelően a dolgát, és nem derítette fel az ügy körülményeit a halálesetet és a rendőri bántalmazást illetően.

A bíróság azt is kimondta, hogy annak eldöntése, érte-e embertelen vagy megalázó bánásmód ügyfelüket és testvérét annak halála előtt, pontosan azért nem állapítható meg minden kétséget kizáróan, mert a magyarországi nyomozás elégtelen volt. 

A strasbourgi bíróság a magyar államot 34 ezer euró kártérítés és az eljárás költségeinek megfizetésére kötelezte.

A Magyar Helsinki Bizottság arról tájékoztatott, hogy a magyar–szerb határkerítésen vagy a folyón történő életveszélyes átkelést menekültek tízezrei kísérlik meg évente. Ami – mivel már 2016-ban is csak napi 15-17 embert engedtek be az akkor még fennálló röszkei és tompai tranzitzónákba – a legtöbb menekült számára az egyetlen létező alternatíva maradt. A magyar rendőrség évről évre egyre több visszakényszerítést hajt végre, 2016-ban például csak július 5-étől 8466 esetet rögzítettek, 2022-ben már több mint 150 ezret.

Remélem, hogy az ítélet némi elégtételt jelent az áldozat testvérének, de az átélt borzalmakat és a 22 éves bátyja elvesztését valószínűleg soha nem fogja elfelejteni. Érthetetlen, hogy miért kellett meghalnia ennek a hazájában dúló polgárháború elől menekülő fiatalembernek, ahelyett, hogy segítséget kapott volna a magyar rendőröktől és katonáktól, akik sajnálatos módon egy kegyetlen és embertelen határvédelmi politikát érvényesítettek és soroltak előbbre az emberéletek védelménél

– mondta Győző Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

Reagált a Belügyminisztérium: fellebbezés következhet

A tárca szerint „Brüsszel elhibázott bevándorlás politikája, a nemzetközi embercsempész szervezetek gátlástalan jelenléte miatt az Európába tartó illegális bevándorlók ezrei halnak meg a szárazföldön, fulladnak a Földközi-tengerbe, folyóvizekbe”. Hozzátették: a konkrét ügyet a magyar rendőrség kivizsgálta, a vádakat számos alkalommal visszautasította.

„Az elhunyt 22 éves szír állampolgár igazságügyi boncolása alkalmával az orvosszakértők kétséget kizáróan, egybehangzóan megállapították, hogy a halál oka vízbefulladás, a holttesten külsérelmi nyom, bántalmazásra, külső behatásra utaló elváltozás nincs, bűncselekményre utaló körülmény nem merült fel. Az EJEB ítélete nem jogerős, az ellen Magyarország várhatóan fellebbez” – áll a közleményben.

Rovatok