Index Vakbarát Hírportál

Keleten lehet elővenni a szánkókat, Debrecen már teljesen behavazott

2023. február 3., péntek 21:49

Péntek estig rengeteg hó esett le Kelet-Magyarországon, Debrecenben már a 10 centimért is elérte a hótakaró vastagsága. A lehullott hó egyelőre mindenhol megmarad, mivel jelenleg fagypont körül alakul a hőmérséklet, ez azt jelenti, hogy lehet elővenni a szánkókat.

Nyírteleken 9 centiméteres hóvastagságot mértek a helyiek, akiknek nem lesz sok idejük arra, hogy hóembert építsenek, mert a havazást okozó intenzív csapadékzóna hamarosan elhagyja a térséget, figyelmeztetett az Időkép. A helyzet egyébként nagyon érdekes, mert amíg a Tiszántúl szépen kifehéredett, addig az ország nyugati felén több fokot is mértek pénteken, a középső területeken pedig többnyire eső váltotta fel a havazást.

Az intenzív havazás hatására csúszóssá váltak az utak, emiatt pedig az átlagosnál több baleset is történt. Voltak súlyosabb incidensek is, Debrecenben például hókotróval karambolozott egy személyautó egy forgalmas csomópontban. Személyi sérülés nem történt, az anyagi kár azonban jelentős.

A téli időjárás a légi közlekedésbe is beleszólt: az erős hátszél miatt nem tudott leszállni a debreceni repülőtéren a müncheni járat, amelynek ezért vissza kellett fordulnia Németországba.

Szombat éjfélig erős széllökések nehezítik meg az autósok dolgát

A meteorológiai előrejelzések szerint szombat éjfélig az ország területén több helyen viharos szélre és havas esőre, havazásra kell számítani, emiatt csúszós, jeges utakra, csökkent látótávolságra kell készülni – figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Azt kérik mindenkitől, hogy a viharos szélben a fák, fasorok, állványzatok közelében kellő körültekintéssel közlekedjenek. Mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról – tanácsolják.

Felhívják a figyelmet arra, hogy csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljenek útra. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot, és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont.

Kérik továbbá, hogy ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. Ugyanakkor ajánlják a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t.

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a meteorológiai szolgálat oldalán, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján tájékozódhatnak – írja az MTI.

(Borítókép: Behavazott fák mellett halad az úton egy autó Debrecen közelében 2022. február 2-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok