Index Vakbarát Hírportál

Hősi halottjára emlékezik a rendőrség, ma lenne 30 éves Baumann Péter

2023. február 3., péntek 13:18

Február harmadikán töltötte volna be 30. életévét a hősi halottá nyilvánított Baumann Péter posztumusz rendőr főhadnagy. A Budapesti Rendőr-főkapitányság körzeti megbízottjától egy hete vettek végső búcsút.

Az egész országot megrázta a január 12-én éjjel történt rendőrgyilkosság, amikor Budapest XI. kerületében, egy Lecke utcai társasházban egy ott lakó férfi az egyik szomszéd lakás ajtaját kalapáccsal betörte azért, hogy oda bemenjen. A helyszínre érkező rendőrök közül hárman megpróbálták megbilincselni a 35 éves férfit, ám az hirtelen a rendőrökre támadt, majd ütésekkel és rúgásokkal próbálta megakadályozni a kényszerintézkedést.

A férfi egy 17 centiméter pengehosszúságú késsel mindhárom rendőrt megszúrta. A támadás következtében az egyik rendőr a bal combján, a másik a karján és a mellkasán sérült meg, míg a harmadik rendőrt szívtájékon érte az egyik szúrás, aki az elszenvedett sérülés miatt életét vesztette.

A rendőrség tájékoztatása szerint Baumann Péter – aki családalapításra és esküvőre készült párjával – kilenc és fél éve szerelt fel, 2021-es teljesítményét kiválóra értékelték. A rendőrgyilkosság gyanúsítottja, Sz. Szilárd beismerő vallomást tett, ennek ellenére nem kizárt, hogy megússza a börtönbüntetést – ha viszont a bíróság bűnösnek találja őt, akár életfogytiglant is kaphat.

Baumann Péter rendőr főtörzsőrmestert Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította, és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki. A posztumusz rendőr főhadnagyot, a Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottját katonai tiszteletadás mellett 2023. január 26-án 13 órakor helyezték végső nyugalomra a Mátészalkai Köztemetőben. 

A temetésen Pintér Sándor belügyminiszter, Bolcsik Zoltán rendészeti államtitkár, Balogh János rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány és helyettesei, a megyei rendőrfőkapitányok és a társszervek vezetői részvétüket fejezték ki, és főhajtással tisztelegtek Baumann Péter posztumusz rendőr főhadnagy előtt.

A ravatalnál a BRFK munkatársai és a teljes rendőri állomány nevében Budapest rendőrfőkapitánya, Terdik Tamás vezérőrnagy búcsúzott. A főkapitány búcsúbeszédében kiemelte, hogy Baumann Péter személyében nem csak egy nagyszerű embertől búcsúzunk, hanem egy olyan rendőrtől, akinek közismert volt a hivatás iránti elkötelezettsége.

A BRFK hivatalos Facebook-oldalán hősi halottjuk születésnapja alkalmából emlékeztek meg Baumann Péterről. Mint írják, a posztumusz rendőr főhadnagy február 3-án, pénteken lett volna 30 éves.

Boldog születésnapot, Péter, immár ott fent, az égi rendőri karban! Még csak pár napja vettünk búcsút Tőled, és még csak pár napja ígértük meg, hogy mi, budapesti rendőrök örökké őrizzük az emléked, máris ránk virradt egy olyan nap, amelynek a tiédnek kellene hogy legyen. A születésnapod. Fiatalon elhunyt hősünk, Baumann Péter posztumusz rendőr főhadnagy ma lenne 30 éves

– olvasható a bejegyzésben.

(Borítókép: Mécsesek égnek Baumann Péter főtörzsőrmester emlékére a Rendőrségi Igazgatási Központban tartott sajtótájékoztató helyszínén 2023. január 13-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok