Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor rekordot döntött decemberben

2023. február 4., szombat 13:37

Minden eddiginél több rendeletet adott ki Orbán Viktor decemberben az orosz–ukrán háborúra hivatkozva. Az egész tavalyi évet nézve pedig több száz veszélyhelyzeti rendelet született – nem csak a háború ürügyén.

A kormány a 2015-ös migrációs válság óta számos különféle jogcímen adott ki rendkívüli kormányrendeleteket, részben helyettesítve ezzel a jogalkotás szokásos, parlamentáris folyamatát. Ebbe a sorba illeszkedik a 2022 februárjában kitört orosz–ukrán háború is. 

Most a HVG360 készített gyűjtést arról, hogy a háború kezdete óta hány alkalommal adtak ki rendeletet a háborúra hivatkozva. 2022. februártól decemberig összesen 162 alkalommal született a szomszédban dúló konfliktusra való hivatkozással rendelet, és a decemberi hónapban járatták igazán csúcsra a háborús rendeletkiadást.

Az év utolsó hónapjában ugyanis 37 rendelet született az orosz–ukrán háborúra hivatkozva. 

A háborún kívül más veszélyforrásokra, veszélyhelyzetekre hivatkozva is adtak ki rendeleteket tavaly. Volt például 50 olyan rendelet is, amely az energiaválságra hivatkozott. A HVG360 szerint sok esetben már olyan témákban adnak ki rendeleteket a veszélyforrásokra hivatkozva, amelyek csak nagyon-nagyon nehezen hozhatóak kapcsolatba az adott veszéllyel – ilyen példa az, amikor a háborúra hivatkozva szabályozzák a SZÉP-kártyák használatát vagy az útdíjrendszer üzemeltetésével kapcsolatos adatok kezelését. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit szombaton is percről percre közvetítjük. 

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó:  Papajcsik Péter / Index)

Rovatok