Index Vakbarát Hírportál

A Medián kutatása alapján a Fideszé és a DK-é a legidősebb szavazótábor

2023. február 4., szombat 11:11

A Medián kutatása azt mutatja, hogy a választások óta tovább mélyült a generációs szakadék, éles ellentét van a különböző korcsoportok politikai irányultsága között.

„Éles ellentét van a 40 évesnél fiatalabb és az annál idősebb korcsoportok politikai irányultsága között: míg az utóbbiaknak 59 százaléka, az előbbieknek csak 22 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re” – olvasható a Medián Facebook-oldalán egy decemberi, ezer fős telefonos felmérésükre hivatkozva.

A fiatalok körében az átlagnál nagyobb a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága. A szavazótáborok átlagéletkora:

A közzétett ábrából az is kiderül, hogy a teljes szavazókorú népességben 47 százalék a Fidesz-KDNP támogatottsága, a hatpárti ellenzéké 34 százalék, a Mi Hazánké 10 százalék, a Kutyapárté 9 százalék. A kormánypártok népszerűsége a 18-29 évesek között 14 százalék, felfelé haladva a korfán viszont emelkedés látható.

A Medián megjegyezte azt is, hogy „az ellenzék persze csak akkor számíthat a fiatalokra, ha képes mozgósítani őket: a biztos szavazók aránya 40 fölött 77 százalék, 40 alatt 67 százalék”.

Rovatok