Index Vakbarát Hírportál

Több mint 2300 tűzoltói beavatkozásra volt szükség a vihar miatt

2023. február 4., szombat 20:29

A szél okozta károk elhárítására szombaton a riasztások többsége letört faágak és kidőlt fák miatt érkezett, de sok épület tetőszerkezetét, kéményét is megbontotta a viharos szél. Mohácson akkora vihar tombolt, hogy kidőlt a helyi Penny Market díszkapuja.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, az óriási szombati szélviharban főként kidőlt fákhoz és leszakadt vezetékekhez hívták ki a tűzoltókat. A legtöbb riasztást Somogy, Baranya, Fejér, Tolna, Veszprém és Zala vármegyékben regisztrálták, ezeken a területeken okozták a legtöbb kárt az erős széllökések. A legtöbb bejelentést hatalmas letört faágak és kidőlt fák miatt tették, de számos épület tetőszerkezetét, kéményét is megrongálta a rendkívül erős szél.

Kora délutánig több mint 2300 tűzoltói beavatkozásra volt szükség az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint. A szél miatt kidőlt fák lakóházakra, középületekre, kerítésekre, utakra, vasúti sínekre és elektromos vezetékekre estek rá, elszakítva azokat. Emiatt fennakadások voltak az áramellátásban és a közlekedésben is. Országszerte több mint százezer fogyasztási helyen nem volt átmenetileg áram, mert elszakadtak a vezetékek.

Baranya, Somogy, Fejér, Veszprém és Zala vármegye területére is a legmagasabb, harmadfokú (piros) figyelmeztetést adták ki, néhol a legerősebb széllökések meghaladhatták a 110 kilométer/órát.

A MetNet a közösségi oldalán adott hírt arról, hogy a mohácsi Penny Market díszkapuja kidőlt a hatalmas szélviharban.

A Somogy vármegyei Barcson be kellett zárni a legtöbb áruházat. Középfeszültségű hálózati hiba miatt nem volt áram – többek közt – a Nagyhíd utcában sem. A BarcsMédia információi szerint csak kora délután állt helyre a szolgáltatás. Délelőtt az erős szél fát döntött ki a Darányi utcában, Szulokban és a Barcs környéki településeken háztetőket bontott le a szél, míg Darányban egy villanyoszlop is kidőlt.

A MetNet közölte, hogy Kaposváron is kidőlt egy óriási fenyőfa, Pécsen ugyancsak kidőlt több fa, tetőborítások rongálódtak meg, míg Dombóváron kidöntött egy villanyoszlopot egy fenyőfa.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton késő délutánra mindenhol visszavonta a viharos szél veszélye miatt korábban kiadott harmadfokú riasztást.

A meteorológiai szolgálat honlapján közzétett veszélyjelzésben azt írták: az északnyugati, északi szél fokozatosan veszít az erejéből, de estig még több helyen várható óránkénti 70-80 kilométeresnél erősebb széllökés.

Nem tudott leszállni egy repülőgép Debrecenben

Az Index is megírta, hogy az időjárási körülmények és az erős hátszél miatt a Lufthansa Münchenből érkező utasszállító repülőgépe pénteken nem tudott leszállni Debrecenben, inkább visszafordult Németország felé. Így azonban hiába vártak rá a reptéren az utasok, leghamarabb szombaton kelhettek útra.

(Borítókép: Viharban kidőlt fa az úton a Vas vármegyei Csörötnek és Kondorfa között 2023. február 4-én. Fotó: Katona Tibor / MTI)

Rovatok