Index Vakbarát Hírportál

Az LMP kikéri az akkumulátorgyárak adókedvezményeinek adatait

2023. február 5., vasárnap 16:03

Az LMP közérdekű adatigényléssel fordul a kormányhoz, hogy megtudja, milyen megállapodást kötött a kabinet a CATL kínai akkumulátorgyártó céggel.

Csárdi Antal, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be az adatigénylésre vonatkozó kérést.

Az MTI tájékoztatása szerint az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: ez közadat, szerinte joguk van az embereknek megtudni azt, milyen adókedvezményeket, egyéb juttatásokat nyújt a kormány annak érdekében, hogy a cég Magyarországon folytassa tevékenységét.

Az elmúlt napokban a kormány olyan módon kommunikál az akkumulátorgyártásról, mintha attól Magyarország léte függne, azonban a valóság ezzel szemben az, hogy az ilyen gyárak működése jelentős környezeti károkat okozhat, illetve kockáztatja az ország víz- és energiaellátását. Azt gondoljuk, hogy ez nem megengedhető

– fogalmazott Csárdi Antal.

Hozzátette: a kormány „kritika nélkül” szolgálja ki a multinacionális cégeket, és nyújt nekik milliárdos, sokszor százmilliárdos nagyságrendű támogatásokat. Az LMP politikusa szerint látni kell azt, milyen anyagi vonzata van az adófizetőknél ezen gyárak Magyarországra költözésének.

Ahogy Banglades sem lett ruhagyártó nagyhatalom, úgy Magyarország sem lesz akkumulátorgyártó nagyhatalom

– jelentette ki Csárdi, és jelezte: érdeklődve várják annak eredményét, hogy ezen cégek magyarországi megjelenése mennyibe kerül a magyar adófizetőknek.

A globális akkumulátorpiac legnagyobb szereplőjének számító kínai CATL a tervek szerint egy 7,37 milliárd eurós (mintegy 3000 milliárd forintos) projektet valósítana meg Debrecenben, ezzel ez lehet Magyarország történetének legnagyobb beruházása. A gyárat várhatóan 2025-ben adják majd át.

Botrányba fulladtak a közmeghallgatások

Az Index is beszámolt róla, hogy lincshangulatban telt a debreceni akkumulátorgyár közmeghallgatása, ahol a főispánt lehazaárulózták, a képviselőknek pedig a többi között olyan mondatokat kiabáltak be, mint hogy „az unokái le fogják köpni a sírját!”

Olyannyira elszabadultak az indulatok, hogy egy nőt meg is ütöttek. Korábban sem fogadták jól a debreceniek a beruházás fejleményeit, január 9-én bekiabálások és pfujolások zavartak meg egy másik lakossági közmeghallgatást is.

Szijjártó Péter: Az akkumulátorgyárakat ellenzők nemzetgazdasági érdekek ellen küzdenek

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint aki az elektromosakkumulátor-gyártás ellen lép fel, az a környezetvédelem, valamint a nemzetgazdasági érdekek ellen küzd. A tárcavezető úgy véli, a debreceni akkumulátorgyár elleni tüntetéseket külföldről irányítják.

A külügyminiszter kiemelte: jelenleg is működnek nagy akkumulátorgyárak Magyarországon, és nem okoznak környezetvédelmi problémákat.

Szijjártó Péter kifejtette: „a magyar baloldal azért küzd, hogy ne Magyarországon, hanem például Németországban jöjjenek létre munkahelyek, mert a nagy kínai akkumulátorgyártó vállalatok elsősorban a német autógyárakat szolgálják ki. A német autógyárak egy jelentős része meg már itt van Magyarországon. Ez nyilván nem esik egybe a német nemzetgazdasági érdekekkel.”

A tervezett akkumulátorgyárakról azt mondta még, hogy ezekért a beruházásokért meglátása szerint nagy verseny alakult ki, ugyanis a jövő meghatározó iparágáról van szó.

A miniszter hozzátette: ahol ezek a beruházások megvalósulnak, ott munkahelyek teremtődnek, és ezeken a helyeken jelentős gazdasági növekedésre számítanak.

(Borítókép: Csárdi Antal 2018. szeptember 4-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok