Index Vakbarát Hírportál

Így alakul át a felsőoktatás 2023-ban és 2024-ben

2023. február 6., hétfő 09:49

Jelentős módosítások lépnek életbe a felsőoktatási felvételi szabályozásában 2023-ban és 2024-ben – emlékeztetett Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkára a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikumban.

Hankó Balázs a végzős diákok számára tartott pályaorientációs órán elmondta, az idei felvételin már nem központi előírás az emelt szintű érettségi, ennek megköveteléséről az egyetemek, főiskolák saját hatáskörben döntenek. Nem lesznek központilag meghatározott minimumpontszámok sem, újdonság továbbá, hogy a felvételi eljárás teljes egészében elektronikus formában zajlik, a jelentkezés akár mobiltelefonról is elvégezhető.

2024-től a felvételin is komolyabb változások várhatók – folytatta, rámutatva, hogy a jövő évtől még több szabadságot kapnak a felsőoktatási intézmények a leendő hallgatóik kiválasztásában. Hankó Balázs jelezte, 2024-től az egyetemek határozhatják meg a tanulmányi pontok és az érettségi pontok számításánál figyelembe vehető tantárgyak körét, valamint azt is, hogy milyen tevékenységekért, eredményekért jár többletpont a felvételin.

Mint ismert, a kormány a nyelvvizsga-kötelezettséget is kivezeti. Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke a nyelvvizsga-követelmény felpuhítására, és úgy általában a felsőoktatási törvény átalakítására reagálva lapunknak korábban úgy fogalmazott, hogy „a minisztériumban most döbbenhettek rá arra, hogy hazánkban arányaiban nagyon keveseknek van felsőfokú végzettségük”.

Rovatok