Index Vakbarát Hírportál

Az ukrajnai háborúból ismert fegyverek tűnnek fel a magyar utakon

2023. február 6., hétfő 06:49

Kiképzés miatt csoportosít át Leopard 2A4HU harckocsikat, valamint Panzerhaubitze (PzH) 2000HU önjáró lövegeket a tatai dandár hétfő reggel 8.15 és 10.20 óra közötti időpontban. Emiatt a közúti forgalom korlátozására, esetlegesen zárására kell számítani az egyik főúton – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Az MTI-ben megjelent közleményben azt írták, hogy az alábbi útvonalon kell számítani korlátozásra: 1. számú főút–Szomód-Tata összekötő út–Baj szőlőhegyi út–Tata-Agostyán.

A harcjárművek visszacsoportosítása később ugyanezen az útvonalon, a tervek szerint pénteken délelőtt 10.00 és 12.10 óra között történik.

A járművezetők megértését és türelmét köszönjük!

– írta a Honvédelmi Minisztérium.

Mindkét, a közleményben említett eszköz német gyártmányú. A Leopard 2A4HU annak a Leopard harckocsinak a magyar változata, amelyről két hete döntötték el a nyugatiak, hogy leszállítják Ukrajnának.

A PzH 2000HU pedig annak a Panzerhaubitzénak a hazai verziója, amelyet már hosszú hónapok óta sikerrel használ az ukrán hadsereg (az alábbi cikkben látható róla egy hosszú videó is). Ezekből az első löveg tavaly nyáron érkezett meg Magyarországra.

Az orosz–ukrán háború eseményeit hétfőn is percről percre közvetítjük.

(Borítókép: PzH 2000 önjáró lövegek. Fotó:  Morris MacMatzen / Getty Images)

Rovatok