Index Vakbarát Hírportál

Ötven magyar tűzoltó és két keresőkutya indul Törökországba

2023. február 6., hétfő 17:36

Ötven magyar tűzoltó és két keresőkutya indul Törökországba, ahol a pusztító földrengés már több mint 2300 halálos áldozatot követelt.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára indítja útnak Törökországba a 2023. február 6-i földrengés következményeinek felszámolásához segítséget nyújtó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kutató-mentő csapatát – tájékoztat a Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztálya.

A Belügyminisztérium 17.30-kor kezdődő sajtótájékoztatón Rétvári Bence államtitkár elmondta, minél gyorsabban odajut a mentőcsapat, annál több életet tudnak megmenteni. Kilenc tonnányi speciális felszerelést visznek repülővel.

A mentőegységek nagyon speciális kiképzést kaptak, orvosi vizsgálaton is átestek. Elit alakulat, méltán lehetünk büszkék rájuk, az akció a magyar–török együttműködést és barátságot is erősíti. A mentőegység tagjai az egész nemzet elismerését kiérdemlik

– fogalmazott az államtitkár.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az Index kérdésére elmondta, hogy a hivatásos tűzoltóknak nagyon komoly elvárásoknak kell megfelelniük.

Magyarországon csak az lehet hivatásos tűzoltó, aki pszichikailag is alkalmas rá. Fognak nagyon nehéz körülményekkel találkozni a helyszínen, veszélyhelyzetekkel kell megbirkózniuk. A katasztrófavédelemnem vannak szakpszichológusai, akik az állomány pszichoszociális utógondozásával foglalkoznak. A Hunor mentoszervezetnél is így van: az állomány, miután visszatért Magyarországra, leülnek a pszichológusokkal, átbeszélik a történteket, hogy ne alakuljon ki poszttraumás stressz szindróma bennük

– mondta a szóvivő lapunk kérdésére, majd arról is beszélt: tizenhárom uniós tagállam küld segítséget Törökországba. A magyarok gépe este 9-kor száll fel, magyar idő szerint éjfélre érnek ki.

A HUNOR Mentőszervezet 50 fős hivatásos tűzoltó csapattal és két keresőkutyával segíti majd a mentést. A HUNOR tagjai tíz napon keresztül 24 órás munkavégzéssel, két váltásban, teljesen önellátó módon képesek étel, ital, fűtés, víz, szállás, energia és üzemanyag igénylése nélkül dolgozni. 

A mentőszervezet számos gyakorlaton és európai uniós misszióban vett már részt, dolgoztak Ukrajnában, Japánban, Macedóniában, a 2014-as szerbiai árvíznél, de Magyarországon is többször helytálltak: mentettek a 2013-as történelmi dunai árvíznél, és egy fővárosi házrobbanásnál is végeztek kutatómunkát.

Mint megírtuk, készen áll a törökországi indulásra a Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoport Közalapítvány. A korábban Mancs kutyával is elhíresült Spider Mentőcsoportként ismert szervezet vezetője, Lehoczki László az Index kérdésére elmondta: keresték őket Törökországból, ahol korábbi katasztrófák esetében már bizonyítottak, és most is készen állnak az indulásra.

Hatalmas pusztítás Törökországban

Több erős földrengés is megrázta Törökországot és Szíriát hétfő hajnalban, a legnagyobb rengésnél 7,8-as erősséget mértek, majd nem sokkal fél 12 előtt újabb erős, 7,7-es magnitúdójú földmozgást észleltek Törökországban. A földrengéseknek már több mint háromezer halálos áldozata van, és több mint tizenötezren sérültek meg. A török hatóságok 4-es szintű vészhelyzetet hirdettek, ami azt jelenti, hogy nemzetközi segítséget kérnek a mentéshez. 

A magyar külügyminisztériumnak egyetlen olyan magyar személyről van tudomása, aki a katasztrófa sújtotta területen tartózkodik, vele folyamatosan tartják a kapcsolatot. Szijjártó Péter délután fél 3-kor közölte: a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata Törökországban van, velük a nagykövetség folyamatos kapcsolatban áll, az esti órákban Isztambulból fognak hazautazni.

(Borítókép: A tűzoltók túlélők után kutatnak Diyarbakirban 2023. február 6-án. Fotó: ILYAS AKENGIN / AFP)

Rovatok