Index Vakbarát Hírportál

„Ha Flóri így nyilatkozik, akkor menjen a f*szba!” – újabb botrány a roma önkormányzat háza táján

2023. február 7., kedd 10:47

„Ha Flóri így nyilatkozik, akkor menjen a f*szba!” – mondhatta Farkas Félix, a magyar parlament első roma szószólója, a Lungo Drom politikusa Farkas Flóriánnak, a szervezet elnökének. A korábbi szószóló nem vette jó néven, hogy Farkas Flórián a szervezet tagjait arra kérte: szavazzanak lelkiismeretük szerint.

Február elsején az Országos Roma Önkormányzat rendkívüli közgyűlése előtt a Lungo Drom képviselői megbeszélést tartottak, amin részt vett Farkas Flórián és Farkas Félix is, aki egyébként nem tagja az Országos Roma Önkormányzatnak. A megbeszélés témája volt, hogy miként szavazzanak a Lungo Drom képviselői a közgyűlésen.

Egy hangfelvétel szerint, ami az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) székházában készülhetett, Farkas Flórián bár személyesen nem volt jelen, a távolból megpróbálta befolyásolni az eseményeket. A Népszavához eljuttatott hangfelvétel szerint az egyik napirendi pontnál azt javasolta, hogy a Lungo Drom tagjai szavazzanak lelkiismeretük szerint. Ezen pedig nagyon kiakadt Farkas Félix.

Ha Flóri így nyilatkozik, akkor menjen a f*szba!

– jelentette ki Farkas Félix, majd a nyomaték kedvéért megismételte: „Flóri menjen a f*szba!” 

Farkas Félix az egy évvel ezelőtti ORÖ-közgyűlésre utalhatott, szerinte akkor is ugyanez volt, hogy „mindenkinek a lelkiismeretére bízom”, hogyan szavaz. A vége az lett egy évvel ezelőtt, hogy nem sikerült listát állítani, a romák pedig így képviselet nélkül maradtak az Országgyűlésben.

A lap szerint a Lungo Drom képviselői abban maradtak, hogy a közgyűlésen aláírják a jelenléti ívet, de nem szavazzák meg a napirendi pontokat. Ezt követően az ülés káoszba fulladt, Lakatos Oszkár elnökhelyettes kénytelen volt berekeszteni az ülést. A Lungo Drom frakciója nem fogadta el a napirendi pontokat, ami többek között szükséges lett volna ahhoz, hogy az ORÖ megállapodást kössön a Belügyminisztériummal a 2023-as költségvetés felhasználásáról.

Rovatok