Index Vakbarát Hírportál

Győrfi Pál elárulta, mennyi háziorvos vállalta Hajdú-Bihar vármegyében az új ügyeleti rendszert

2023. február 8., szerda 06:03

Összesen 82 háziorvos, köztük 48 felnőtt vállalta azt az új ügyeleti rendszert, ami február 1-jén lépett életbe Hajdú-Bihar vármegyében. Erről Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője adott tájékoztatást.

Február 1-jén indult el az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer az egészségügyben, Hajdú-Bihar vármegyében. A változások értelmében a hónap elejétől Hajdú-Bihar vármegyében 16 és 22 óra között tizenegy telephelyen háziorvosi ügyeleti ellátást, 22 és reggel 8 óra között pedig sürgősségi ügyeletet nyújtanak.

A háziorvosi ügyeleti ellátást a tizenegy telephelyen 34 beteg, köztük 11 gyermek vette igénybe, a betegforgalom átlagosan háziorvosi ügyeletenként három beteg volt. Korábban az is kiderült, hogy amikor nincs háziorvos, az új rendszer szerint mentőtiszteket is bevethetnek.

A hvg.hu nemrég megkereste Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét azzal kapcsolatban, hogy hányan vállalták az új ügyeleti rendszert a háziorvosok közül. A szóvivő elárulta, hogy mostanáig

48 felnőtt háziorvossal és 34 gyermekháziorvossal kötöttek ügyleti szerződést Hajdú-Bihar vármegyében.

A lap erre azért volt kíváncsi, mert egy orvosforrás alapján úgy értesült, hogy csak az orvosok ötöde írta alá az új ügyeleti szerződést. A válaszból az nem derült ki, hány helyet kellett feltölteni.

Győrfi Pál ugyanakkor arról tájékoztatást adott, hogy azokat az ügyeleti időszakokat, amiket a háziorvosok nem töltenek be, jogszerűen az ügyeleti rendszerben eddig is szerepet vállaló más orvosokkal, valamint az orvosi felügyelet mellett tevékenykedő mentőtisztekkel biztosítják.

(Borítókép: Győrfi Pál. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok