Index Vakbarát Hírportál

A Vodafone és a DIGI is segít a Törökországban tartózkodóknak

2023. február 9., csütörtök 12:03

Több módon is segít a törökországi földrengés miatt bajba került embereknek a Vodafone és a DIGI. A mobilszolgáltatók ingyenessé teszik az érintett területen belüli és onnan Magyarországra irányuló kommunikációt, valamint egy szakembert is a helyszínre küldtek.

A 4iG Csoporthoz tartozó Vodafone Magyarország és a DIGI nem számít fel roamingdíjat Törökországban tartózkodó ügyfeleinek, ezzel segítve a földrengés sújtotta országot – számoltak be az Indexhez eljuttatott közleményükben. Hozzátették, a kedvezmény az sms-, adat- és hívás-roamingforgalomra vonatkozik, és visszamenőlegesen 2023. február 6-tól február 12-ig érvényes. Ugyanakkor

ingyenessé teszik az érintett területen belüli és onnan Magyarországra irányuló kommunikációt.

Emellett a Vodafone készenlétbe helyezte a katasztrófák és más ideiglenes hálózati támogatást igénylő esetekben használható mobil bázisállomásait és az ahhoz szükséges berendezéseket. Ezek több kilométeres körzetben ingyenes mobil lefedettséget és ingyenes wifit, valamint műholdas kommunikációt, illetve mobil töltőállomásokat biztosíthatnak olyan területeken, ahol sérült vagy tönkrement a helyi szolgáltatás – magyarázzák.

A berendezések a helyi és nemzetközi segélyszervezetekkel való egyeztetést követően azonnal a helyszínre utazhatnak és részt vehetnek a mentés és a helyreállítás kommunikációs támogatásában és abban, hogy a kommunikáció nélkül maradt lakosság kapcsolatot teremthessen szeretteivel

– írták a közleményben.

Tapasztalt munkatársat is kiküldenek

A berendezések mellett a helyszínre utazik a Vodafone műszaki segélynyújtásban tapasztalt munkatársa, Tóth Róbert hálózati mérnök is, aki munkatársaival együtt az elmúlt években fejlesztett ki olyan hordozható mobil bázisállomást, amely nagyobb méretű bőröndbe csomagolható, így akár normál közlekedési eszközökkel, például menetrend szerinti repülővel órákon belül odaérhet akár kontinensnyi távolságban lévő katasztrófák helyszínére.

A 4iG Csoport mindkét távközlési leányvállalata, a DIGI és a Vodafone Magyarország munkatársai mély együttérzésüket fejezik ki az áldozatok hozzátartozóinak – emelték ki végezetül.

Mint arról beszámoltunk, a török katasztrófavédelem (AFAD) csütörtök hajnali összesítése szerint az országban 12 391-en haltak meg a 7,8-as erősségű földrengés, valamint az azt követő utómozgások miatt. Ennél pusztítóbbnak csak az 1999-ben bekövetkezett földrengés bizonyult, amely 17 ezer emberéletet követelt. Szíriában 2992 holttestre bukkantak eddig.

Magyarország is segít

Magyarországról több mentőcsapat is érkezett Törökországba: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kutató-mentő csapatán, a Hunor Mentőszervezeten kívül jelen van még a Terrorelhárítási Központ speciális mentési egysége, a Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata, a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport és egy sürgősségi ellátást végző, 19 tagú egészségügyi csoport hét mentőkutyával. Továbbá az Életjel Mentőcsoport és a Református Szeretetszolgálat csapata is úton van a katasztrófa helyszínére.

(Borítókép: Szabó Réka / Index) 

Rovatok