Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely: 2030 előtt az egymillió forintot is el fogja érni a pedagógusok bére

2023. február 10., péntek 08:39

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Mathias Corvinus Collegium által rendezett beszélgetésen beszélt többek között az uniós pénzek pótolhatóságáról, a V4-ek együttműködéséről, az energiaárak helyzetéről, Paks II.-ről, valamint a pedagógusok helyzetéről is.

Gulyás Gergely a Mathias Corvinus Collegium által rendezett beszélgetésen hozzátette: ez nem az EU-nak a magyar GDP-hez való, 1,4 százalékos hozzájárulása miatt van így, hanem azért, mert Magyarország az egységes uniós, schengeni térség része és a közös piac a magyar gazdaság számára nélkülözhetetlen.

A világgazdasági versenyben az európai országok együttműködés nélkül rosszabb esélyekkel vennének részt – mondta Gulyás Gergely.

Az ország hosszú ideig nagyon jól meglenne európai uniós pénzek nélkül is, tévedés, hogy ezen múlik az ország boldogulása, de a célunk az, hogy minden uniós forrást megszerezzünk

– jegyezte meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A V4-ek helyzete

A V4-ek együttműködésére vonatkozó kérdésre a miniszter kifejtette: Magyarország a lengyelekkel abban nem értett egyet, hogy Oroszország jelent-e fenyegetést a NATO-tagállamokra. Ha a lengyeleken múlna, a lehető legnagyobb hévvel kellene részt venni abban a konfliktusban, amelyet jó távol akarunk tartani magunktól – fogalmazott, hozzáfűzve, hogy a lengyelekkel való együttműködés az Európai Unión belül jó, csak kevésbé látványos.

Gulyás Gergely azt mondta, Szlovákia és Lengyelország is választás előtt áll.

A helyzet nem olyan jó, mint néhány évvel ezelőtt volt, de ha a két országban lezajlik a választás és ha a háborúnak vége lesz, az önmagában is javítani fogja a V4-ek együttműködését

– vélekedett a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Magyarország energiafüggősége kiemelkedően magas Európában

További kérdésre válaszolva közölte: az energiaárak emelkedése mindenre kihat és Magyarország energiafüggősége lényegesen nagyobb, mint Európa legtöbb országáé. A földgázt 85 százalékban ma is Oroszországból kapjuk és a kőolaj terén sem sokkal jobb az arány. Az orosz gáz és kőolaj ára világpiaci szintű, ami az egekben van, ezért az infláció is nagyobb – tette hozzá. A miniszter az infláció okaként említette a forint árfolyamgyengülését, amit elmondása szerint sikerült valamelyest megfordítani.

A Paks II. építésére vonatkozó kérdésre kijelentette: ha jövőre sikerül elkezdeni az építkezést, akkor az atomerőmű reálisan 2032 táján működni tud. Aláhúzta, hogy Magyarország nem fogad el Oroszország elleni, nukleáris energiára vonatkozó uniós szankciót. Nehézség, hogy a beszállítók között lévő amerikai és német cégek továbbra is szeretnének részt venni a paksi bővítésben, de ehhez az adott állam engedélye kell.

Meglátjuk, hogy a Siemens megkapja-e ezt

– jegyezte meg. Gulyás Gergely egy másik kérdésre reagálva azt is közölte, hogy a Siemens nem nélkülözhetetlen, három-négy nyugat-európai cég is át tudja venni a szerepét.

Szükségesek az uniós pénzek a pedagógusbér-emeléshez

Az oktatást érintő kérdésre úgy fogalmazott: méltánytalanul alacsony a pedagógusok bére. Hozzátette: a magyar kormánynak az EU-val kötött megállapodása azt szavatolja, hogy 

2025. január 1-jén egy pedagógus bére átlagosan bruttó 800 ezer forint lesz, és két évre rá az egymillió forintot is el fogja érni.

Ehhez az európai uniós pénzek visszatartásának meg kellene szűnnie, ez március végén megtörténhet – mondta a miniszter, és kijelentette: „A pedagógus-szakszervezetek által támogatott politikai erők mindent megtesznek azért, hogy a tanárok ne kaphassák meg az országnak és nekik járó pénzeket.”

A miniszter kitért arra is, hogy ha rendelkezésre állnak uniós források, jó esély van arra, hogy 2024-től a Modern Városok Programban folytatódjanak a leállított fejlesztések, és újabbak is indulhatnak.

Kérdésre válaszolva közölte: ha Ukrajna nem változtat a magyar nyelvet visszaszorító nyelv- és oktatási törvényen, akkor nem csak a NATO, hanem az Európai Unió felé sincs számára út. Gulyás Gergely azt mondta, jó hír, hogy kedden egy olyan kezdeményezés érkezett, amely szerint Ukrajna hajlandó kétoldalúan megállapodni a törvények változtatásáról.

(Borítókép: Gulyás Gergely. Fotó: Kiss Gábor / MTI)

Rovatok