Index Vakbarát Hírportál

Válaszolt a kormány: Orbán Viktor majd ellátogat Kijevbe

2023. február 10., péntek 14:37

Orbán Viktor elfogadta Volodimir Zelenszkij elnök meghívását, amikor „szükséges és időszerű lesz”, ellátogat Kijevbe.

Több uniós kormány- és államfő társaságában tárgyalt csütörtökön Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, nem sokkal azután, hogy Zelenszkij beszédet mondott. A tárgyalásról bővebb részletek nem derültek ki a hivatalos kommüniké alapján, a kormányfő közösségi oldalán korábban azt írta: Magyarország továbbra is humanitárius és pénzügyi támogatást nyújt Ukrajna számára.

A Népszava viszont a találkozó után úgy értesült: Volodimir Zelenszkij meghívta Kijevbe Orbán Viktor miniszterelnököt. A lap emellett arról is beszámolt, hogy a nyolc vezető közti fő téma a fegyverszállítás kérdése volt. 

Most Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke megerősítette az ATV Híradónak nyilatkozva, hogy a kormányfő valóban meghívást kapott az ukrán elnöktől. Úgy fogalmazott:

A hír igaz, az ukrán elnök meghívta Orbán Viktort. Amikor szükséges és időszerű lesz, a miniszterelnök ellátogat Kijevbe.

Orbán Viktort a tavalyi decemberi Kormányinfón is kérdeztük már arról, hogy ellátogat-e valamikor az ukrán fővárosba (ahol a háború kitörése óta a legtöbb európai kormányfő már látogatást tett). A miniszterelnök akkor még azt mondta, hogy egyelőre nincs napirenden a látogatás.

Novák Katalin köztársaság elnök tavaly ősszel már látogatást tett az ukrán fővárosban, Ruszin-Szendi Romulusz, a honvédség főparancsnoka pedig tavaly nyáron tett egy nagyobb ukrajnai körutat, érintve Kijevet is.

(Borítókép: Orbán Viktor 2023. február 9-én. Fotó: Ludovic Marin / AFP)

Rovatok