Index Vakbarát Hírportál

Harcsa támadt a horgászra, beleharapott a lábába

2023. február 11., szombat 13:58

Emberre támadt egy harcsa Ráckevén – ez a jelenség meglehetősen ritkának számít, de megtörténhet. Szombaton ijesztő részletek láttak napvilágot az egyik ilyen incidensről.

A Bors megszólaltatott egy horgászt, aki a saját bőrén tapasztalta meg, milyen az, amikor támadásba lendül a harcsa. Sándor elmondása szerint éppen Ráckevén horgászott a barátaival, amikor a stégről bement a vízbe. Körülbelül a combjáig ért a víz, amikor a harcsa elkapta a vádliját.

„Mondanom sem kell, nagyon megijedtem, azonnal »kiugrottam« a vízből. A lábamon jól látszott a körülbelül tenyérnyi vagy picivel nagyobb harapásnyom. Biztosan harcsa volt, mert a többi ragadozó halnak nem ilyen a fognyoma” – mesélte a horgász.

Petróczi István, a Mysticat Team Modern Harcsázás pecása is hallott már olyan haltámadásról, ami idehaza történt.

„A hazai vizek csúcsragadozójáról beszélünk, melynek nincs természetes ellensége. Hangsúlyozni szeretném, hogy rendkívül ritka esetben támadja meg az embert. A harcsa csak az ívási időszakban, amikor védi a területét, válik agresszívvá, ilyenkor valóban nekimehet akár az embernek is, ha fenyegetve érzi magát. Ez az időszak május elejétől június közepéig tart, ilyenkor a víz hőmérséklete nem igazán kedvező a fürdőzéshez, mert körülbelül 20 fokos” – magyarázta a szakértő.

Nemrég az is bebizonyosodott, hogy a harcsák képesek kutyát enni: Pfeifer Rikárd, a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség (RDHSZ) halőrzési és horgászturisztikai ágazatvezetője a közösségi oldalán arról számolt be, hogy január 29-én délután egy kiskunlacházi asszony kereste fel, aki a stége alatt egy hatalmas elpusztult állatot talált.

Egy elpusztult és már jócskán lebomlott, körülbelül 30-40 kilogrammos harcsa teteméhez hívtak, melynek szájából egy közepesnél kicsit kisebb kutya (például foxi, spániel) vagy róka csontváza lóg ki! Egyértelmű és nem tévedés: a harcsa elkapta ezt az állatot, de belepusztult ő is

– fogalmazott Pfeifer Rikárd, aki szerint a kopoltyúfedő alól kilógó, körülbelül 25 centiméteres lábszárcsont arra utal, hogy az elragadott kutya a lenyelése közben kétségbeesetten kapálózott a harcsa szájában.

Rovatok