Index Vakbarát Hírportál

Beüthet a káosz Budapesten: hamarosan eldől, el kell-e bontani a népligeti felüljárót

2023. február 11., szombat 11:26

A Budapest Közút tájékoztatása szerint február második felétől kezdődik meg a Népligetnél lévő felüljáró vizsgálata. Ennek során a Budapesten az Üllői út forgalmát a Könyves Kálmán körúton átvezető műtárgy tartószerkezeteinek állapotát fogják felmérni a szakemberek, közölte Pálffy Renáta, a cég kommunikációs főmunkatársa.

Az esetleges következő lépésekről a vizsgálatok eredményének fényében hoznak döntést – tette hozzá a Budapest Közút, amely több információt nem óhajtott megosztani az ügyről. A Világgazdaság ugyanakkor úgy értesült, hogy a vizsgálat arra a kérdésre keresi a választ, el kell-e bontani a műtárgyat, vagy sem.

Árulkodó jel

December végén jelent meg az a hirdetmény, aminek a tárgya egy bontási engedélyezési eljárásban hozott döntés volt. „A Budapest, Üllői út–Könyves Kálmán körút feletti híd (népligeti felüljáró) hídgerendáinak részleges bontási engedélyezési eljárásáról” – szólt a pontos megfogalmazás.

A VG információja szerint a részleges bontási engedély megszerzése a Budapest Közút által most bejelentett vizsgálat megkezdésének előfeltétele volt. Tehát a végleges bontás még nincs terítéken, a hirdetmény a tartószerkezet állapotfelmérésének elindításához kellett.

A népligeti felüljáró műszaki átadása 1978-ban történt, mostanra viszont sokat romlott az állapota, a 12 tonnánál nehezebb járművek 2022 januárja óta nem is hajthatnak fel rá.

Amennyiben a felújítás nem járható út, a VG szerint döntés születhet a felüljáró megszüntetéséről, ami óriási hatással lenne a fővárosi autóforgalomra.

A Flórián téri és a népligeti felüljáró felújítása nagyjából egy évet venne igénybe, előtte azonban ennek engedélyezési és kiviteli terveit is el kell készíteni, aminek szintén nagyjából egy év az átfutási ideje – jelezte egy évvel korábban az Alapjárat kérdésére a Budapesti Közlekedési Központ.

(Borítókép: A Népligeti felüljáró az Üllői út és a Könyves Kálmán körút találkozásánál 2022. január 1-jén. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok