Index Vakbarát Hírportál

Váratlan fordulat a kormány és az amerikai nagykövet kapcsolatában

2023. február 13., hétfő 08:09

Saját házában fogadta Varga Juditot, Szalay-Bobrovniczky Kristófot, Németh Zsoltot és Samantha Powert az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman. A találkozón az „amerikai–magyar szövetség konstruktív folytatásáról beszélgettek”.

David Pressman emberi jogi ügyvéd 2022 szeptembere óta az Egyesült Államok budapesti nagykövete. Ez idő alatt több alkalommal is összetűzésbe keveredett a magyar kormánnyal, kormánytagokkal. Amint elfoglalta hivatalát, a magyar–ukrán határra is ellátogatott, valamint több magyar politikussal is találkozott. Karácsony Gergely főpolgármester egy bemutató beszélgetés keretében fogadta hivatalában az amerikai nagykövetet.

Magyar–orosz kapcsolatok kritikája

A nagykövet nemrég kihúzta a gyufát a kormánypárti politikusoknál, miután a Politicónak nyilatkozva bírálta az Orbán-kabinet tagjait: szerinte a magyar politikusok gyakran beszélnek a béke előmozdításáról, de az uniós szankciók ellenzésétől kezdve az orosz tűzszüneti javaslatokig továbbra is a Vlagyimir Putyin orosz elnök által támogatott nézeteket hangoztatják. Emellett a magyar kormányt azért is kritizálta, mert szerinte orosz oligarchákat véd.

A nagykövet szerint a magyarok nem kérnek Putyinból. Minden pártpolitikai zaj és civakodás ellenére az ukrajnai háború új megvilágításba helyezte a Magyarország és NATO-szövetségesei közötti kapcsolatok fontosságát, mondta Pressman, aki szerint a magyarok „nem Oroszországban és Kínában látják a jövőjüket”.

Erre reagált Szijjártó Péter is, aki azt mondta:

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetének nyilatkozataival kapcsolatban azt tudom mondani, teljesen érdektelen, hogy mit gondol ő vagy bármely más nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mert semmi köze nincsen hozzá.

A találkozó

A nagykövet most Varga Judit igazságügyi miniszterrel, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és Németh Zsolttal, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnökével, valamint Samantha Powerrel, a USAID – US Agency for International Development vezetőjével találkozott.

„Megtiszteltetés, hogy az otthonomban üdvözölhettem Varga Judit minisztert, Szalay-Bobrovniczky Kristóf minisztert és Németh Zsoltot, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnökét, akik Samantha Powerrel, a USAID – US Agency for International Development vezetőjével az amerikaimagyar szövetség konstruktív folytatásáról beszélgettek” – írta bejegyzésében David Pressman nagykövet.

A találkozó visszhangja

A USAID vezetője, Samantha Power a találkozót követően kommentálta budapesti látogatását a Twitter-oldalán is, de nem emelte ki a politikusokkal való találkozást, helyette inkább a magyar sajtószabadság helyzetéről posztolt.

A szabad és sokszínű sajtó a demokrácia sarokköve, és Magyarországon a független újságírók valódi kihívásokkal néznek szembe. Budapesten lehetőségünk volt meghallgatni néhány ilyen újságírót és médiaszervezetek vezetőit a valódi médiaszabadság útjában álló akadályokról

– írta közösségi oldalán.

Rovatok