Index Vakbarát Hírportál

Hiába a közfelháborodás, megkapta az engedélyt a gödi Samsung-gyár

2023. február 13., hétfő 08:21

Döntött a Pest Vármegyei Katasztrófavédelem: kiadja a gödi Samsung-gyár új létesítményeire a hatósági engedélyt. Annak ellenére is, hogy a lakosság hevesen tiltakozott a döntés ellen.

Több százan vettek részt a múlt heti közmeghallgatáson, ahol a helyi és környékbeli lakosok adtak hangot elégedetlenségüknek a gödi Samsung-gyárral és annak működésével kapcsolatban. A legnagyobb aggodalmat a helyiek részéről az NMP-szennyezés jelentette, amelynek eredetéről nem sokat tudni, ahogy arról sem, hogy milyen következménye lenne, ha az akkumulátorgyártásban használatos oldószer esetleg beszennyezné a gödi talajvizet.

Az ezzel kapcsolatos kérdésekre sem a Samsung, sem a katasztrófavédelem munkatársai nem tudtak választ adni, ezért arra kérték a lakosságot, hogy kérdéseiket írásban küldjék el. A hatóság azonban eközben úgy döntött, hogy kiadják az engedélyt.

A közmeghallgatáson a gödiek érdekérvényesítéséért küzdő Göd-ÉRT Egyesület szembesítette a lakosságot a helyi Samsung mulasztásaival. 

Példaként felhozták, hogy 2018 óta több tűzvédelmi szabálytalanságot is észlelt a katasztrófavédelem, ami joggal kelthet félelmet a helyiekben. Többek között azt állították, hogy

a gyárban nem helyezték üzembe a tűzoltó berendezéseket, miközben jelentős mennyiségű tűz- és robbanásveszélyes anyaggal dolgoztak, ezzel több mint ezer munkavállaló életét veszélyeztetve.

A katasztrófavédelem határozata kiemelte, amennyiben a gyár nem tartja be a jogszabályokat, sokféle szankcióval léphetnek fel ellene. Hozzátették, hogy hatóság rendszeresen tart ellenőrzéseket, és az eddigi ellenőrzések alkalmával, amennyiben szabálytalanságot állapítottak meg, minden esetben intézkedtek, a hiányosságok pótlását pedig utóellenőrzésekkel vizsgálták – számolt be a Mérce.

(Borítókép: Samsung-gyár Gödön. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok