Index Vakbarát Hírportál

„Szétnyílt a fejem” – megszólalt a budapesti támadások egyik sérültje

2023. február 14., kedd 11:27

Hétvégén több támadás is történt Budapesten, az elkövetők száma akár a tizenötöt is elérheti. A támadásokat egyes értesülések szerint szélsőbaloldali, antifasiszta aktivisták hajtották végre, akik kíméletlenül elbántak a kipécézett járókelőkkel. A támadások egyik sérültje most megosztotta a történetét a nagyvilággal.

Az első incidens csütörtökön történt, a belvárosi Fővám téren, ahol az aznap Budapestre érkezett három lengyel állampolgárra támadt rá egy hét-nyolc fős banda: lerohanták, majd viperákkal, illetve más eszközökkel ütni kezdték őket. A támadás mindössze egy percig tartott, a csoport tagjai ezután elfutottak a helyszínről.

A három sértett közül ketten is súlyos, töréses sérülést szenvedtek. A következő atrocitás másnap, február 10-én történt, akkor Gazdagréten egy magyar férfire rontottak rá hátulról, ugyancsak viperával és más eszközökkel.

Nyerges Béla, a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozó főosztályának osztályvezetője hétfőn úgy fogalmazott: itt vált nyilvánvalóvá, hogy egy sorozat első elemeivel állnak szemben, ezért egy négyfős nyomozócsoportot alakítottak.

Ugyanaznap, az esti órákban újabb támadások voltak: az V. kerületi Bank utcában egy magyar, az I. kerületben pedig egy német párt támadtak meg, őket is többféle eszközzel bántalmazták, majd a csoport tagjai amilyen gyorsan felbukkantak, olyan gyorsan el is tűntek.

Csoportban mozogtak a támadók

A nyomozás kiderítette, hogy a támadók mindegyik sértettet hosszan követték, volt, akivel a tömegközlekedésben, több átszállással is együtt utaztak. Előfordult olyan eset is, hogy valakit 11-en követtek, ám a támadásban 8-an vettek részt. Nyerges Béla úgy vélte, akár 15 elkövető is lehet, akik különféle felállásokban követték el a bűncselekményeket. A Magyar Jelen szerint a Széll Kálmán téri támadást szélsőjobboldali radikálisok követhették el. „A Betyársereg két antifa-fészek ellen indított támadást, egyet a Széll Kálmán téren, egyet a Vár tövében” – írták.

A támadás hátterében az áll, hogy a hétvégén több ezer neonáci gyűlt össze a „becsület napjára” Budapesten, emlékeztet a Bild. Emiatt érkeztek Magyarországra a támadásokkal összefüggésbe hozott német és olasz állampolgárok, akik kifejezetten az általuk neonáciknak vélt járókelőkre vadásztak. Két huszonéves német nő, Clara W. és Anna M., egy 29 éves férfi, Tobias E. és a 38 éves olasz Ilaria S. vehetett részt a támadásokban, a lap szerint mindannyian a szélsőbaloldali irányzathoz sorolhatók. 

Mint ismert, az 1945. február 11-én a budai Várnegyedben körülzárt német és magyar csapatok összehangolt akciójuk keretében hajtottak végre támadó kitörést, azzal a céllal, hogy nyugati irányba tartva a budai hegyeken keresztül elérjék a német harcvonalat. 

A második világháború egyik legvéresebb katonai akciójában 14 ezer német, 2000 magyar katona, 2500 nyilas és civil vett részt, közülük csak kevesen élték túl a kitörési kísérletet.

„Csak arra emlékszem, hogy a mentősök keltenek engem”

Dudog László fejét csúnyán szétverték a támadók. Párjával a kitörésnapi megemlékezésről tartottak haza, amikor rájuk támadtak.

„A támadásra nem is emlékszem, csak arra, hogy a mentősök felkeltenek. Hátulról leütöttek viperával, szétnyílt a fejem, amit a kórházban összevarrtak. A bal oldalam teljesen fel van dagadva, felrepedt az arccsontom, jégakksival borogatom, szedek gyógyszert és kaptam szemcseppet. A barátnőmet kétszer combon szúrták valamivel, sokkos állapotba került, de a helyzethez képest már jól van. Nagyon megviselt minket ez az egész. Nem merek az utcára kimenni, a kórházba is taxival megyek. Remélem, elkapják mindet, és rájuk rohad a lakat a börtönben” – nyilatkozta a Blikknek László, aki azért vált célponttá, mert egy amerikai, M65-ös katonai kabátot viselt.

Rovatok