Index Vakbarát Hírportál

Ítélet született az újfehértói vadászbaleset ügyében

2023. február 14., kedd 17:40

Felfüggesztett fogház- és pénzbüntetésre ítélték az Újfehértón 2020 májusában történt tragédia vádlottját. A döntés még nem jogerős.

Nem jogerősen egy év, végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Járásbíróság a 2020-ban a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Újfehértón történt vadászbaleset vádlottját.

Bartha Andrea, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője közleményében azt írta:

a férfit foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság, a felfüggesztett szabadságvesztés mellett pedig hatszázezer forint pénzbüntetésre ítélte.

A vádlottat egy vendégvadásztató vitte ki egy újfehértói vadászterületre 2020. május 15-én.  Saját vadászfegyverét adta oda neki, amelynek működését és használatát még előző nap megmutatta, mivel a vádlott ilyen típusú fegyvert szeretett volna magának venni. 

A vadászaton a vádlott egy őzbakot próbált elejteni, de a mintegy hatezer méter hatótávolságú golyós lőfegyver kibiztosítását szabálytalanul, Újfehértó lakott területe felé tartott fegyvercsővel végezte el,és így adott le egy vétlen lövést. A lövedék egy két kilométerre lévő újfehértói udvaron tartózkodó férfit talált el, aki életét vesztette.

Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezést jelentett be – szerepel a törvényszék sajtószóvivőjének MTI-hez eljuttatott közleményében.

Rovatok