Index Vakbarát Hírportál

Elsüllyesztették a Dunán lángoló jachtot

2023. február 15., szerda 16:04

A Fővárosi Katasztrófavédelem egy újabb videót és közleményt tett közzé arról a jachtról, amely még kedden kapott lángra Budapesten. Mint kiderült, a hajót azóta részlegesen elsüllyesztették, és arról is szó esett, hogy a tulajdonos milyen céllal vásárolta meg a dunai kikötőben horgonyzó járművet.

A hajó kedd dél körül gyulladt ki a Dunán, a Hajógyári sziget déli csücskénél, és még este is égett. A hajón tartózkodók még idejében el tudták hagyni a járművet, így senki sem sérült meg. 

Később a hajót birtokló Magyar Kikötő Zrt. résztulajdonosa azt mondta, hogy a jachtot

a tervezet szerint teljesen el fogják süllyeszteni, és ha elalszik, megszervezzük a kiemelését, és valamit kitalálunk.

A katasztrófavédelem szerint csak részlegesen kellett elsüllyeszteni a hajót 

A katasztrófavédelem most egy újabb beszámolót és videót tett közzé az esetről. Mint írták, a járműnek csaknem a fele égett már akkor, amikor a fővárosi tűzoltók nagy erőkkel a helyszínre érkeztek.

A közleményben felidézték, hogy a tűz oltását huszonöt tűzoltó kezdte meg a szárazföldről, valamint a Szent Flórián tűzoltóhajóról.

Hozzátették azt is:

Mivel az oltást biztonsági okokból a hajó belsejében nem lehetett végrehajtani, a tűzoltás vezetője úgy döntött, hogy a jachtot részlegesen, ellenőrzött körülmények között el kell süllyeszteni. 

A katasztrófavédelem azt is közölte, hogy a Dunába kerülő üzemanyag felfogására „speciális olajfelfogó hurkákat helyeztek készenlétbe”. 

A Wiking Yacht Club is közleményt tett közzé

Az óbudai Wiking Yacht Club szerda délután szintén kiadott egy hosszabb tájékoztatást arról, mi történt szerdán. Mint írták, 

a tűz kialakulásának oka egyelőre ismeretlen. A katasztrófavédelem hivatalból lefolytatja a tűzvizsgálati eljárást, ezzel párhuzamosan a belső vizsgálatok is elindultak.

„Ismételten megerősítjük, hogy személyi sérülés nem történt. A kikötő infrastruktúrája nem sérült” – tették hozzá, majd azt is elárulták, hogy pontosan miként került a Magyar Kikötő Zrt. tulajdonába a hajó:

A hajó értékesítési céllal van a Magyar Kikötő Zrt. tulajdonában. A tervezett értékesítési ár 2 millió euró lett volna. A hajó cascobiztosítással nem rendelkezett.

A közleményben azt is hozzátették, hogy az elsüllyesztett hajót rövid időn belül kiemelik, és addig is bójákkal láthatóvá tesszik, hogy ne okozzon balesetet.

„A dunai hajóközlekedés, valamint a Wiking Yacht Club működése zavartalan. A hajóroncs nem tartalmaz üzemanyagot, sem egyéb környezetkárosító anyagot, így a vízügyi igazgatóság helyszíni biztosítása a továbbiakban nem indokolt” – írták a közleményben. 

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok